Ügynök költözne a Cotroceni-palotába?

Traian Băsescu szerint igen. Vajon meg fogjuk-e tudni, hogy melyik jelölt játszott James Bondot korábban? Azok között van, akik cáfolnak? Lesz comming out? Az is lehet, hogy egy jelentéktelen, esélytelen figura? Vizsgálóbizottság derítheti ki.
Hirdetés

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri az ellenzék, miután Traian Băsescu államfő kijelentette, hogy titkos ügynök van az elnökjelöltek között. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőházi frakciója csütörtökön jelentette be, hogy a jövő hét elején kérni fogja a ház vezetésétől egy vizsgálóbizottság felállítását, amelynek feladata lenne tisztázni az államelnök kijelentését.
Mint ismeretes, Băsescu egy televíziós műsorban a minap kijelentette, hogy az elnökjelöltek között egy titkos ügynök is van, aki elhallgatta ezt a részletet múltjából. AZ államelnök szerint a titkosszolgálatok ezt az információt nem hozhatják nyilvánosságra, mert törvény tiltja, de a jelöltnek kötelessége felfedni. Szerinte nem korrekt, hogy valaki a legmagasabb közjogi funkcióba kerüljön úgy, hogy két „vezérlőgombbal” rendelkezik. Ezzel arra utalt, hogy az esetleges következő államfőnek a titkosszolgálatokkal is közvetlen köteléke lenne. Băsescu elvárja – hangoztatta –, hogy a jelöltek rejtett múltjukat is fedjék fel életrajzukban, ellenkező esetben ő fogja a nyilvánosság előtt leleplezni a szóban forgó személyt.
A két ellenzéki párt úgy véli, hogy a parlamentnek el kell ítélnie az államfő „súlyos” kijelentését, és valamennyi államelnökjelöltnek tisztáznia kell a nyilvánosság előtt a vádat. Szerintük „gyanús”, hogy a megmérettetés legnagyobb esélyesének tekintett Victor Ponta miniszterelnök eddig nem reagált az államelnök vádjára.
A kormányfő csütörtökön késő délután azonban már megszólalt és leszögezte: Băsescu nem rá utalt, mert korábban ő maga nyilatkozott úgy, hogy a kormánytagokat ellenőrizte múltjuk szempontjából. Ponta kifejtette, nem lát semmi rosszat abban, ha valaki fedett ügynökként az ország érdekeit védte. Úgy véli, gratulálni kell az ilyen személyeknek. Rámutatott, ha a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács alelnökeként úgy nyilatkozna, mint Băsescu, elsősorban bűncselekményt követne el, másodsorban felelőtlenség lenne részéről.
Klaus Johannis, a liberálisok és demokrata pártiak által alkotott Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államelnök-jelöltje szintén csütörtökön kijelentette, hogy Băsescu egészen biztosan nem rá célzott. Monica Macovei független jelölt is kijelentette, hogy nem volt kapcsolata a román titkosszolgálatokkal. Azt javasolta, hogy a hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság vizsgálja ki az államfő kijelentésének megalapozottságát.
 

Hirdetés