Térképen az öngyilkossági világranglista

Az Egészségügyi Világszervezet napokban megjelent jelentése szerint a világon 40 másodpercenként öngyilkos lesz valaki. Térkép készült arról, hogy átlagosan melyik országban hányan. Magyarország ebben tényleg "jól" teljesít.
Hirdetés
Az elmúlt tíz évben folytatott kutatások eredményeképpen tudjuk, hogy az öngyilkosságok háromnegyedét közepes és alacsony jövedelmű országokban követik el. Évente 800 000 ember vet véget életének saját kezével. Érdekesség: a gazdagabb országokban háromszor annyi férfi lesz öngyilkos, mint nő. Jellemzően a 15 – 29 éves korosztály, illetve a 70 év felettiek ölik meg magukat.
 
Jelenleg mindössze 28 országban működik országos megelőzés, ezen próbál változtatni a világszervezet, melynek egyik célkitűzése, hogy 2020-ra tíz százalékkal csökkentse az öngyilkosságok számát.
 
Nem meglepő, Magyarország még mindig benne van első tízben: miután a 90-es években mérséklődött azoknak a száma, akik saját kézzel vetettek véget életüknek, jelenleg a hatodik helyen szerepel a listán.
 
Magyarországon 1983-ban követték el a legtöbb öngyilkosságot, akkor 4911-en vetettek véget az életüknek. Ezt követően javulni kezdett a statisztika, a kilencvenes évek elején már csak négyezer körül volt az esetek száma, 2000-ben háromezer körüli, 2005-ben pedig csak 2621 esetet regisztráltak. A javulás egészen 2006-2007-ig tartott, azóta azonban az öngyilkosságok száma stagnál.
 
Románia valamivel jobban áll a világlangrétán, de az EU-s átlagot tekintve, még mindig több az öngyilkosok száma (100 ezer lakosra 22 lesz öngyilkosság jut). Egyes szakértők szerint a Romániában élő számot tevő magyar kisebbség jelentősen hozzájárul ehhez az számhoz. 

Hirdetés