Beindult a szavazat-vásárló-gép

Nagylelkű a kormány, sokak adó- és egyéb tartozását elengedi. Teheti, hisz a polgárok zsebe bánja.
Hirdetés

Felpörgött a szavazatvásárló-gép: nehezen értelmezhető másképp a kormány „nagylelkűségi” rohama, amely nyomán a parlament az elmúlt napokban futószalagon szavazta meg a különböző pénzügyi könnyítéseket az állampolgárok különböző kategóriái számára. Először azokat a nyugdíjasokat és kismamákat részesítették amnesztiában, akik az illetékes hatóságok hibája miatt kaptak bizonyos állami többletjuttatásokat, majd őket követték azok az állami, illetve helyi közalkalmazottak, akik utólag jogtalannak minősített prémiumokat, illetve egyéb juttatásokat kaptak, és az eddig hatályos jogszabályok értelmében vissza kellett volna fizetniük azokat.

Az intézkedések indokaként a kormány a humánumot hozza fel, mondván: nem a nyugdíjasokkal, kismamákkal és közalkalmazottakkal kell megfizettetni, ha valamilyen tévedés folytán több pénzt kaptak az államtól.

Az érv elvileg elfogadható, legalábbis a nyugdíjasok és a kismamák esetében. Azonban a közalkalmazottak esetében már rezeg a léc, hiszen nem a létfenntartáshoz alapvetően szükséges szociális juttatásokról van szó, hanem vakációs prémiumokról illetve hűségprémiumról, ami nem feltétlenül számít az alapszintű juttatások kategóriájába.

A kormány azt állítja: az intézkedések nem rónak terhet az állami költségvetésre – mintegy 700 millió lejről van szó , ezt a kijelentést azonban jelenleg semmilyen hivatalos adat nem támasztja alá.

Egyértelmű, hogy a „közkegyelmet” a novemberben esedékes államfőválasztás indokolja. A jelek szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) annyira nem biztos korábban könnyűnek tűnő győzelmében, hogy különböző kormányzati intézkedésekkel akarja megvásárolni a polgárok jóindulatát jelöltje, Victor Ponta jelenlegi pártelnök-kormányfő számára. Adminisztratív szinten már történt lépés a voksok biztosítására, hiszen a helyi szintű mozgósításra képes polgármesterek és helyi közgyűlési tagok számára 45 napra lehetővé tették, hogy büntetlenül, mandátumuk elvesztése nélkül lépjenek át más pártba – a kormány reményei szerint a PSD-be.
Most következnek a különböző, állami forrásokból juttatásokat, illetve fizetést kapó rétegek, akiknek jóindulatát a különböző kedvezményekkel, az adósságok elengedésével próbálják kicsikarni.

Mindeközben a költségvetés helyzete továbbra is bizonytalan, nincsenek olyan hiteles adatok, amelyek alátámasztanák a közkegyelem realitását. Sőt a legfrissebb hírek szerint az üzemanyagok jövedéki adójának emelése és a cégek infrastruktúrájára kivetett különadó – az úgynevezett oszlopadó – nem hogy növelte volna a költségvetési bevételeket, hanem csökkentette azokat: az adóbevételek szintje négy éve nem volt ilyen alacsony, mint az idei év első félévében. (Krónika)

Hirdetés

Mivel a vállalkozásokat sújtó adók ellehetetlenítették a fejlesztéseket, az ország technikai recesszióba süllyedt.

A kormány azonban a jelek szerint olyannyira nem bízik választási sikerében, hogy újabb, a költségvetés számára hátrányos intézkedést készül hozni: az eddigi hat helyett már két év veszélyes munkakörben eltöltött szolgálati idő is elég lenne az egyes fokozatú munkabesoroláshoz, és az ezzel járó magasabb nyugdíjhoz. Gazdasági szakértők a többletkiadások veszélyeire figyelmeztetnek, de a jelek szerint hiába. A PSD különböző machinációk révén, aprópénzen próbálja megvásárolni a polgárokat, hogy novemberben Ponta neve mellé üssék a pecsétet.

Az azt követő időszak, a mostani intézkedések miatt jövőre jelentkező gazdasági problémák másodlagosak a kormányoldal számára, amit nehezen lehet felelős kormányzati hozzáállásnak minősíteni.

Hirdetés