Lesz-e Cluj Cluj Napocából?

Magyarán, helyreállhat itt még a rend? A válasz Bocék kezében. Vagy jön az állampolgári kezdeményezés. A civilek nem nyugszanak.
Hirdetés

Kétszer keresték meg írásban Emil Boc polgármestert a Kolozsvár nevének Cluj Napocáról Clujra való módosítását kérő civil csoport tagjai, az elöljáró azonban egyik levélre sem válaszolt.  Györke Zoltán, Kolozs megye korábbi alprefektusa, a kezdeményezés elindítója szerint azzal a kérdéssel fordultak a polgármesterhez, hogy fontosnak tartja-e a névmódosítást, és hajlandó lenne-e helyi népszavazást kiírni erről. Az elöljáró és az önkormányzat véleménynyilvánítása azért fontos, mert a törvények értelmében csak a polgármester írhat ki helyi népszavazást.
A jogászok véleménye egyébként megoszlik arról, hogy egyáltalán szükség van-e népszavazásra a kérdésben. A parlament ugyanis e nélkül is hatálytalaníthatja Nicolae Ceaușescu 1974-es elnöki rendeletét.
Györke Zoltán szerint a névmódosítás kezdeményezői akkor sem mondanak le céljukról, ha a városvezetés nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel. Ez esetben állampolgári kezdeményezéssel terjesztenék a parlament elé a névmódosítás törvénytervezetét.
Horváth Anna alpolgármester elmondta, az önkormányzat keretében még informálisan sem tárgyaltak a kezdeményezésről. Ha akadna olyan román párt, amelyik a kezdeményezés mellé áll, az RMDSZ helyi képviselői örömmel segítenék a többség kialakításában, tette hozzá.
 

Hirdetés