EB: a román Corina Creţu kezében a régiópolitikai fejlesztések

Juncker megválasztott bizottsági elnök pontot tett a találgatások végére. A román biztos több mint 350 milliárd euró fölött rendelkezhet.
Hirdetés

Immár hivatalos: a román biztosjelölt, Corina Creţu a régiópolitikáért felel majd az újonnan felálló Európai Bizottságban (EB). Jean-Claude-Juncker, az EB megválasztott elnöke szerdán ismertette az általa irányított testület összetételét, amelyben a szociáldemokrata párti európai parlamenti képviselő régiópolitikai biztosként szerepel. A tisztség az egyik legbefolyásosabb poszt az Európai Bizottságban, amely a legnagyobb költségvetéssel rendelkezik, a 2014 és 2020 közötti időszakban ugyanis az Európai Unió közel 352 milliárd eurót szán a kohéziós és régiófejlesztési politikára.

A tárca fő feladata a munkahelyteremtés, a versenyképesség növelése, a gazdasági növekedés és az életminőség javulásának előmozdítása.

Múlt héten még olyan értesülések kaptak szárnyra, hogy Románia a humanitárius segélyekért felelős biztosi posztot kapja meg, de végül Bukarest sikerként könyvelheti el a régiópolitikai biztosi tisztséget.

A magyar jelölt, Navracsics Tibor oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztos lesz.

Fotó: Corina Crețu  Facebook-oldala

Hirdetés