Mi dolgozunk a legtöbbet

Hihetetlen, de ezt mérték: Romániában a legmagasabb a ledolgozott munkaórák száma. A németek viszont rengeteget túlóráznak ingyen.
Hirdetés

A Die Welt csinált ügyet abból, hogy az Eurofund felmérése szerint a németek átlagosan 40,5 órát dolgoznak hetente, holott a munkaidő csak 37,5 óra. És a túlórák többségét ki sem fizetik nekik.

De a németek csak az euróövezetben dobogósok, az egész EU-t tekintve a romániai munkavállalók dolgoznak legtöbbet. Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) nevű uniós szervezet legfrissebb adatai szerint a ténylegesen munkavégzéssel töltött idő alapján összeállított 

rangsort Románia vezeti.

Itt hetente átlagosan 41,2 munkaóra jut egy alkalmazottra. A második Luxemburg 41,1 órával, a harmadik Nagy-Britannia 40,8 órával. 
 
A legkevesebbet – hetente átlagosan 37,6 órát – a finn munkavállalók dolgoznak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkozó, 2012-es adatokon alapuló kimutatás szerint. Magyarország a lista alsó harmadában foglal helyet, az Eurofound kimutatása alapján a heti átlagos munkaidő 39,4 óra, míg a kollektív szerződésekben jellemzően 40 óra szerepel.
 
Egy másik felmérés, a német szövetségi munkaügyi ügynökség kutatóintézetének (IAB) vizsgálata szerint tavaly átlagosan 1645 órát dolgozott minden munkavállaló Németországban. Ebből 47,3 óra túlóra volt. A fizetett túlórák száma 20 volt, a további 27,3 órányi munkáért semmilyen ellentételezést – fizetséget vagy például szabadnapot – nem adott a munkaadó – írta a Die Welt.

A túlórázás megbetegít

Az euróövezetben “sehol nincs ennél nagyobb különbség a kollektív szerződésben szereplő munkaidő és a ténylegesen munkavégzéssel töltött idő között” – kommentálta az Eurofound adatait Andor László foglalkoztatáspolitikai biztos, rámutatva, hogy valamennyi tagországban be kell tartani a munkaidő szervezéséről szóló uniós irányelvet.
 
A német parlamenti ellenzék pártjai – a Zöldek és a Baloldal – felháborodva fogadták a beszámolót. Hangsúlyozták, hogy a túlórázás betegségekhez vezethet, még akkor is, ha kifizetik, és hátráltatja a munkanélküliség visszaszorítását.
Hirdetés