Kolozsvárra érkezik a távgyalogló aktivista

Holnap délben éri el Kolozsvárt Alexandru Popescu antikvárius, aki Brüsszelig gyalogol, hogy ott is elmondja: nem akarunk ciános bányászatot és palagázt.
Hirdetés

Szerda délben fél egykor ér Kolozsvárra a Hajnal negyedi körforgalomhoz Alexandru Popescu, aki augusztus 30-án indult Ploiești-ről, és Brüsszelig akar gyalogolni. Úgy tervezi, oda november 30-án érkezik majd, és december 1-én szólal fel az Európai Parlamentben. Ott is szeretné elmondani, hogy a hazai környezetvédőkkel együtt ellenzi a ciánalapú bányászatot Romániában és a palagáz kitermelését hidraulikus kéregrepesztéssel.

Üzenetének a több mint 3000 km-es gyalogúttal szeretne nyomatékot adni. Útja során több helységben is elkísérték támogatói, szállását többnyire sátorozással oldja meg.
 
Aki szeretné elkísérni Kolozsváron át, azzal fél egykor találkozik a Tordai út és az Observatorului utca kereszteződésénél kialakított körforgalomtól kicsit feljebb. A Majális utcán érkezik le a központba a Béke térre a Studház elé, majd az Unió utcán megy a Monostorra. 
 
A Facebook-jelzések alapján több tízen el fogják kísérni egészen Nagykapusig. Aki már reggel szeretne csatlakozni Alexandru Popescuhoz, az 8:30-kor teheti meg Bányabükkön, ott tölti a ma éjszakát.
 
Alexandru Popescu antikvárius volt az, aki tavaly december 21-től 22 napig éhségsztrájkolt Bukarestben a Nemzeti Színház előtt azért, hogy a csendőrség vonuljon vissza Pungești-ről. Ennek a Vaslui megyei falunak a határában állította fel a Chevron az első szondáját, hogy feltárja a település alatti palagázkészletet a hidraulikus földkéreg-repesztés módszerével.
 
A falu lakosainak egy része ellenezte a feltárást, és miután törvényi úton nem tudták, fizikailag próbálták megakadályozni a Chevron telephelyének megépítését. Ezért december 7-én hajnalban a csendőrség megszállta a falut, és felszámolta az aktivisták sátrát a telephellyel szemben, miután kiszorította onnan őket és a falubelieket. Ezután kvázi szükségállapotot vezetett be a faluban több hónapra, és azóta is rendszeresen járőröznek ott, és közpénzen ők biztosítják a Chevron szondájának őrzését.
 
Alexandru Popescu mostani útját itt lehet támogatni. 

Hirdetés