Már megint kirúgná az államfőt Tăriceanu

Sehogy sem bírja ki azt a néhány hónapot, amíg a mandátuma decemberben amúgy is lejár.
Hirdetés

Harmadízben is a hivatalából való felfüggesztés fenyegeti Traian Băsescu államfőt: a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu hétfőn bejelentette, hogy beindította azt ezt célzó eljárást. (Képünkön Băsescu államfő és Tăriceanu látható, még abból az időszakból, amikor utóbbi kormányfő volt, és szinte teljes volt köztük az egyetértés).

Tăriceanu indoklása szerint az államfő alkotmányt sértett, amikor az elnöki hivatalban egyeztetett a védnöksége alatt létrejött Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökével és államfő-jelöltjével, Elena Udreával, mivel az alaptörvény szerint nem folyhat bele a pártpolitikába.

Emellett az a vád is szerepel az indoklásban, hogy Băsescu beavatkozott a román EU-biztos kinevezéséről szóló folyamatba, megakadályozva, hogy a szociáldemokrata Corina Creţu fontos tisztséget kapjon.

Ahhoz, hogy a kezdeményezés a parlament elé kerüljön szavazásra, az összes honatya egyharmadának aláírása szükséges.

Tăricenu szerint a parlamentnek szeptember 23-án kellene elfogadnia a Băsescu tisztségéből való felfüggesztését kimondó határozatot, az ügydöntő népszavazást pedig november 2-ára, az államfőválasztás első fordulójának napjára kellene kiírni.

Hirdetés

Mint ismeretes, Traian Băsescu második mandátuma decemberben jár le, és többször már nem indulhat az államfői tisztségért.

Amúgy eddig kétszer függesztette őt fel a parlament tisztségéből. 2007-ben azonban a leváltásáról ennek nyomán kiírt népszavazáson azok voltak többen, akik a maradására szavaztak. 2012-ben már a többség e leváltására voksolt, azonban a népszavazáson nem volt meg az érvényességhez szükséges részvételi arány, így a helyén maradhatott.

 

Hirdetés