Gazdagok és „bőcsek”

Ez nem a legújabb székely szappanopera címe, hanem a betelepedettek benyomása az udvarhelyiekről. (Székelyföldönkívülieknek: a bőcs nem bölcs, hanem hencegő.)
Hirdetés

Néhány hete egy buszban két Csík-környéki lány beszélgetett egy fodrásznőről, az idézet szó szerint így került fel az egyik közösségi oldalra: „…jó kell legyen, mert a fodrász, aki ajánlotta, az udvarhelyi, s ott elégedettek voltak vele. Pedig Udvarhelyen mindenki gazdag és bőcs, ha ők szeretik, nekünk is jó.”

Ennek apropóján indított sztereotípia-vadászatot az uh.ro: Székelyudvarhelyre hosszabb-rövidebb időre beköltözötteket kérdezett meg arról, milyennek látják az udvarhelyieket.
 
A külső szemek szerint az udvarhelyiek kávézókban élik a társadalmi életüket, vállakozó és szinte vagánykodó szelleműek, de a leghülyébb politikusokat választják meg, folyton versenyeznek egy provinciális és innovatív városban, nyitottak, de csak rövid távon, és színvonalasabb a vendéglátásuk, mint akárhol Erdélyben. Mondja a vásárhelyi, a pesti, a gyergyói és a csíkszeredai.
 
Hogy ki miért gondolja így, kiderül az alábbi linken.

Hirdetés