Már nem sokáig kell szenvedniük az allergiásoknak

Látott a napokban Szatmár vagy Várad környékén olyan embereket, akiknek a papírzsebkendő konkrétan hozzánőtt az orrához? Ne aggódjon, nem valami malac- vagy csirkehapci terjed, hanem éppen tetőzik a parlagfűszezon. Jó hír viszont az allergiásoknak, jön az enyhülés.
Hirdetés

Nehéz napokat okozott a parlagfű a partiumi és bánsági allergiásoknak, mostanában tetőzik ugyanis a gyomnövény pollenkoncentrációja. Mivel Romániában nincs törvény a parlagfű irtására, illetve nem is közlik a levegő pollenkoncentrációját, a magyar Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatait vehetjük figyelembe, hiszen nem olyanok a határőrség, hogy az útlevél nélkül ékező parlagfüvet vagy pollenkoncentrációt feltartóztatná. Pedig „odaát”, így tehát „ideát” is a levegőben lévő pollenkoncentráció a múlt héten Magyarország nagy részén – a keleti területeken különösen – elérte a napi köbméterenkénti 200–499 pollenszemet, emiatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 6 fokozatú skáláján 4-es riasztást adott ki. Az OKI előrejelzése szerint egyébként a következő napokban már csökkenni fog a parlagfű pollenkoncentrációja.

Törvények híján pedig a határ felőlünk eső oldalán is évek óta terjed a gyom – a hatóságok ugyan időnként elrendelik az irtást, de nincs lehetőségük bírságolásra. Most például a Szatmár megyei prefektúra határozatban rendelte el, hogy az elkövetkező két hétben a megye valamennyi önkormányzata kaszálja le a parlagfüvet a közterületeken. Mint ismeretes, a parlagfüvet tanácsos inkább tavasszal irtani, még mielőtt pollen termelődne. Az Eugeniu Avram kormánymegbízott által kidolgozott határozat szerint a polgármesteri hivatalok 15 napon belül kötelesek jelentést tenni az elért eredményekről, hozzátéve, hogy jövő évtől kezdődően már tavasszal megkezdik a gyom terjedésének megfékezésére irányuló munkát.

Bihar megyében is próbálnak fellépni a gyom ellen, több-kevesebb sikerrel. „Sajnos nagyon nehéz megszabadulni a parlagfűtől, újra és újra előbújik. Az elmúlt években nagyon elburjánzott és valójában még nem találták meg a hatékony megoldást” – mutatott rá érdeklődésünkre Elena Grozescu, a nagyváradi önkormányzat illetékese.

A polgármesteri hivatal ugyanis már 2–3 éve harcol a sokak életét megkeserítő, allergiát okozó növény ellen: tavaly óta a helyi rendőrség magánszemélyeket 1000 és 1500 lejjel bírságolhat, míg jogi személyeket 1500 és 2500 lej közötti összegre büntethet a parlagfüves területeikért. A közterületen a fertőtlenítésért, valamint a rovar- és rágcsálóirtásért is felelős Rompestet bízta meg a növény elpusztításával.

Hirdetés