EU-biztosi tisztség: nagyot bukhat Románia és Ponta

Merthogy a miniszterelnök melldöngető bejelentése ellenére talán mégsem a régiós politikákért felelős, hanem egy sokkal jelentéktelenebb EU-biztosi tisztséget kap meg.
Hirdetés

Megtörténhet, hogy nagyot koppan Románia, illetve személyesen Victor Ponta miniszterelnök az országnak járó európai uniós biztosi tisztség kérdésében. Az Euractiv csütörtöki értesülései szerint az ország nem a régiós politikákért felelős, rendkívül fontos posztot kapja meg, hanem egy jóval jelentéktelenebbet, azt, amelynek betöltője a humanitárius segélyekért felel.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a nap folyamán egyeztet a román jelölttel, Corina Creţu szociáldemokrata párti európai parlamenti képviselővel, akinek jelöltségére csak szombaton derült fény, holott Victor Ponta miniszterelnök már július végén elküldte a román jelölt nevét tartalmazó levelet Junckernek. Mindenki meg volt ugyanis győződve róla, hogy a jelölt ismét az a Dacian Cioloş lesz, aki az elmúlt négy évben mezőgazdasági biztosként volt az EB tagja. Ponta viszont ügyes trükkel menedzselte be saját párttársát a jelöltek közé.

Egyrészt Juncker felkérte a tagállamokat, hogy női jelölteket is nevezzenek meg. Ponta ezt meg is tette, és jelezte ugyan, hogy Cioloş az első számú preferencia – de csak akkor, ha Románia megtarthatja a mezőgazdasági biztosi posztot. Márpedig köztudott, hogy nem szokás ugyanazon országnál hagyni a következő bizottság mandátuma idejére egy biztosi posztot, amely azt az előző négy évben birtokolta.

Így került a képbe Creţu, aki arról hírhedt, hogy ő állt a Tőkés László Románia Csillaga érdemrendjének visszavonását célzó PSD-s politikai boszorkányüldözés élére.
Victor Ponta szerda este még azzal dicsekedett, hogy hosszas és bonyolult tárgyalások után sikerült kialkudnia Románia számára a legfontosabb posztot, a régiós politikákért felelős, hatalmas összegek fölött diszponáló biztosi tisztséget.

Miután azonban az Euractiv kiszivárogtatta, hogy Creţu legfeljebb a humanitárius segélyekért felelős posztra számíthat, amelynél jelentéktelenebbet nem is igazán lehet elképzelni, Ponta csütörtökön Traian Băsescu államfőre próbálta ráverni a balhét, azt állítva, hogy az elnök szerdán este kifogást emelt Creţu jelölése ellen, és csakis ő lesz a felelős azért, ha megtörténik az a világra szóló szégyen, hogy Románia elveszíti a legfontosabb biztosi tisztséget, amelyet ő – legalábbis saját állítása szerint – már kialkudott.

Hirdetés

Az ügyhöz hozzá tartozik, hogy az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) két társelnöke valóban megpróbálta megfúrni Creţu jelölését. Szerdán levélben fordultak Junckerhez, amelyben leszögezik: a szocdem EP-képviselő jelölése törvénytelen, mivel arról nem értesítették előre a parlamentet, pedig előbb meg kellett volna hallgatni őt az illetékes szakbizottságokban.

Ponta viszont kijelentette: csakis akkor nevezi meg hivatalosan a jelöltet, ha Juncker bejelenti, milyen biztosi tisztséget kap Románia.

 

Hirdetés