Kolozsváron van a legtöbb vállalkozó kedvű egyetemista

Céget alapítani egyetemistaként nagyon menő dolog. Így gondolja a kormány is, ezért mindenféle kedvezményekkel ösztönzi a fiatalokat, hogy váltsák valóra álmaikat.
Hirdetés

Nem új keletű dolog ez: több mint tíz éve hozták meg az egyetemisták cégalapítását könnyítő kormányrendeletet. Az Országos Cégbíróság adatai szerint úgy tűnik, Kolozsváron haraptak rá legtöbben a csalira: a kormányrendelet életbe lépése óta egészen pontosan 1637-en. Ezzel a számmal Kolozsvár maga mögött tudja Bukarestet és Iaşit, ahol „csak” 1440-en, illetve 913-an éltek a kedvezményekkel, és alapítottak saját vállalkozást – derül ki a Vocea Transilvaniei cikkéből. 

A lap megszólaltatott két olyan kolozsvári fiatalt, akik egyetemistaként mertek kockázatot vállalni, és ma már sikeres vállalkozást működtetnek. Úgy vélekedtek: egy jó ötlet és némi kreativitás szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás beinduljon. Az egészséges frissítőket, gyümölcsleveket kínáló mini fresh-bár 24 éves tulajdonosa például vicces reklámokkal próbálkozik, míg a 23 éves biciklis kávézó üzemeltetője minden részletre odafigyel: az alkalmazottak ruházatától kezdve a széles választék biztosításáig. A cégbejegyzés egy egyetemistának mindössze 300 lejbe kerül (az 1000 lej helyett) azonban sok türelmet igényel az összes hivatalos papír elintézése – mondják a fiatalok. S persze nem árt, ha előtte jó alaposan feltérképezi a piacot, aki vállalkozást indítana. 

Fotó: www.ziardecluj.ro

Hirdetés