A végén még Corina Creţu lehet a román EU-biztos

Nagyon belopta magát a kormány szívébe Corina Creţu PSD-s EP-képviselő: lehet, hogy Dacian Cioloş helyett ő lesz az Európai Bizottság román tagja.
Hirdetés

Két jelöltje is van Romániának az országnak járó európai biztosi tisztségre – derült ki szombaton. A kiszivárgott információk szerint a kormány által július végén az Európai Bizottsághoz elküldött dokumentumban nem csupán az ország eddigi, négyéves mandátuma alatt általános megelégedést kiváltó teljesítményt felmutató Dacian Cioloş, hanem Corina Creţu szociáldemokrata párti (PSD) európai parlamenti képviselő neve is szerepel.

Victor Ponta miniszterelnök az ügy kapcsán csak annyit ismert el, hogy valóban két jelöltről van szó, és egyikük nő. A nevét azonban nem árulta el, mondván: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke jövő héten dönti el, melyik biztosi tisztséget kapja meg Románia, ezt követően jelentik be a nevét, és hallgatják meg a parlamentben.

Traian Băsescu államfő elismerte: őt is meglepetésként érte a hír, amelyről brüsszeli forrásokból értesült. Jelezte ugyanakkor: nem vitatja el a kormány jogát a lépésre, Románia így egyike azon kevés uniós tagállamnak, amely hallgatott Juncker felhívására, hogy két jelöltet nevezzen meg. Elmondta: ő most azért küzd, hogy Románia minél fontosabb biztosi tisztséget kapjon.

Ha valakinek ismerős lenne Corina Creţu neve, de hirtelen nem tudja, miért, akkor elmondjuk: ő volt az, aki egy pitbull kitartásával állt élére annak a szociáldemokrata párti lejárató kampánynak, amelynek célja Tőkés László Románia csillaga érdemrendjének visszavonása volt. Az akciót annak nyomán indította a jelenleg az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó párt, hogy Tőkés Tavaly a Tusványoson arra kérte Orbán Viktor magyar kormányfőt: Magyarország dél-tiroli mintára vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarok fölött.

De Creţu arról is nevezetes, hogy egy hacker kiderítette: szerelmes leveleket küldözgetett Colin Powell volt amerikai külügyminiszternek. A Romániából 1978-ban dezertált Ion Mihai Pacepa tábornok a Powellel folytatott viszony nyilvánosságra kerülése apropóján megkockáztatta: Creţu az orosz titkosszolgálatok kéme, az amerikai diplomácia volt vezetőjével pedig moszkvai megrendelésre fűzte szorosabbra a viszonyát.

„Powell a jelek szerint belelépett a vonzó szőke, Corina Creţu csapdájába. Bár utóbbi tagadta kettejük kapcsolatát, az erről szóló leleplezés, valamint az, hogy mindez a KGB műve, hitelesnek tűnik” – állította Pacepa a wnd.com portálon közölt publicisztikájában. A disszidens tábornok hozzáteszi: a politikusnő apja Moszkvában tanult, Creţu pedig abban az időszakban volt tanácsos a Cotroceni-palotában, amikor Iliescu ellenségként tekintett az Egyesült Államokra.

Hirdetés