Pályázati rablógazdálkodás

Kérdi a segéd a tisztességes vendéglőst, mégis mennyit lehet lopni a vendégtől. Hát annyit, hogy azért még visszajöjjenek, érkezik a válasz. Na, hát ha bár így menne, jó lenne.
Hirdetés

Az RMDSZ marosvásárhelyi alelnökét és a Divers Egyesület elnökét, Koreck Máriát többen azzal vádolják, hogy állítólag pénzt tulajdonított el egy kolozsvári, gyulafehérvári, bukaresti és athéni NKSZ-ekkel (nem kormányzati szervezetek) partnerségben lefolytatott európai projektből. A feljelentés három hónapja hever a Közép-romániai Regionális Közvetítő Szerv egyik fiókjában.

A marosvásárhelyi RMDSZ alelnöke elleni vádak, aki egyben a Divers Egyesület marosvásárhelyi fiókjának az elnöke is, egy hivatalos átiratban szerepelnek, melyet 15 alkalmazott és a tervben érintett személy küldött el a Közép-romániai Regionális Közvetítő Szervnek (RKSZ/OIR), az Emberi Erőforrás-fejlesztési Ágazati Operatív Programon (EEFÁOP/POSDRU) keresztül zajló finanszírozásokat figyelemmel kísérő intézménynek.

A romák munkaerőpiaci integrálásáról szóló, 20 millió lej (kb. 4. millió euró) értékű európai tervről van szó, melyben gyulafehérvári, kolozsvári, marosvásárhelyi (a Koreck Mária által vezetett Divers Egyesület), bukaresti és athéni egyesületek vesznek részt. Az „A munkaerő-foglalkoztatásra összpontosító támogató struktúrák létrehozása és működése – Társadalmi beillesztési központok roma etnikumú személyek számára – TBKRESZ/CISPER” című terv megvalósítási időszaka 36 hónap volt, 2011. április 1. és 2013. augusztus 31. között. E terv keretében szakképzési tanfolyamokat szerveztek különféle szakmákban, tájékoztatási, tanácsadási és közvetítői szolgáltatásokat nyújtottak, konferenciákat, tájékoztatási kampányokat szerveztek. Az egyik legfontosabb Maros megyei tevékenység két tanfolyam megszervezése volt, melyeken 40 személy vett részt: az egyik szociális munkásokat készített fel, a másikban operatőr-fotóriporter szakmát tanítottak.

„Letartóztatta” a kártyákat

„A Divers Egyesület marosvásárhelyi fiókjának elnöke megállapodást kötött a tervben alkalmazott személyekkel – egy részük a személyes kapcsolatai sorából kerültek ki –, melynek értelmében, az alkalmazásért cserébe, az (500 és 1.000 lej közötti) havi bérüknek csak egy részét kapták meg, a többi hozzá került (magánál tartotta a bankkártyákat és jogtalanul felvette az alkalmazottak bérét)”, áll a panaszban. A petícióban példaként megemlítenek néhány személyt, akik meg akarják őrizni névtelenségüket, hogy ne legyenek kedvezőtlen következmények: K. Z. – akinek nagyjából nettó 2.500 lej volt a havi bére, valójában csak 500 lejt kapott; C. L. – nettó 2.500 lejes havi bér, csak 1.000 lejt kapott; S. A. – havi 7.600 lejes bér, valójában csak 2.000 lejt kapott.

„Megtagadja a bérünk kifizetését”

„Koreck Mária megtagadja a bérünk kifizetését, annak ellenére, hogy a finanszírozó átutalta az erre a célra szolgáló összegeket. Ezen kívül az összegek egy részét illetően arra kötelezett minket, hogy írjuk alá a bérünk átvételét, majd határozott időre szóló kölcsönszerződések aláírását követelte tőlünk, de aztán nem adta vissza a pénzünket”, áll még a bejelentésben, amelyhez csatoltak egy ilyen kölcsönszerződést. A kölcsönadott összegek 500 és 4.000 lej között mozognak, az összegek visszafizetésének határideje pedig tavaly járt le.

A fotóriporteri–tévés operatőri szakképzési tanfolyam résztvevői még nem kapták meg a 4.320 lejes részvételi juttatásukat, holott a tanfolyam 2013. június 15-én véget ért. „A Divers Egyesület a tanfolyam minden részvevőjének 4.320 lejt tartozott kifizetni támogatás címén, ami adómentes jövedelem, vagyis óránként 4 lejt, napi jelenléti ív alapján, melyet a tanfolyam előadója állít össze. Koreck Mária azt üzente a tanfolyam részvevőinek, hogy a támogatás megszerzéséhez kötelességük elhelyezkedni a tanult szakma (operatőr vagy fotóriporter) valamelyikében, annak ellenére, hogy a szerződésben ez nem szerepel”, áll még a panaszban.

100.000 eurós kár

A panaszosok azt is állítják, hogy a Divers Egyesület elnöke saját célra költötte el a tervre szánt pénz egy részét, és hogy olyan személyek kaptak fizetést, akik sohasem jelentek meg a tanfolyamokon. „2014 februárjában Koreck Mária, azokra a bérekre utalva, melyekkel a TBKRESZ/CISPER tervhez tartozó munkatársaknak/tanulóknak tartoztak, azt magyarázta, hogy a kifizetésükhöz egy személyes bankkölcsönre vonatkozó válaszra vár. (…) Mi, a Koreck asszony által megkárosítottak jelezzük, hogy valójában megpróbál az orrunknál fogva vezetni minket’, miközben ő élvezi a csaknem 100.000 eurót (európai összegeket, melyeket törvénysértő módon tulajdonított el!!!)”, áll a Közép-romániai RKSZ/OIR-nak küldött átiratban.

„Az sem lenne törvénysértő, ha aláírtam volna”

Hirdetés

Az Adevărul riporterei által megkeresett Koreck Mária, a marosvásárhelyi RMDSZ alelnöke és a Divers Egyesület elnöke tagadta a vádakat: „Nem írtam alá kölcsönszerződéseket a kedvezményezettekkel és a terv alkalmazottaival sem. De az sem lenne törvénysértő, ha aláírtam volna. Volt egy nyolc hónapos időszak, amikor nem érkeztek a pénzek, de mi folytattuk a tervet. Mindenesetre nem látom, hogy mi a gond, tekintettel arra, hogy kifizetésre kerülnek az adósságok”.

Ezen kívül azt állította, hogy nem tartott vissza kártyákat és nem vette fel az emberek pénzét, akik minden nekik járó bért és támogatást megkaptak. „A terv 2013 augusztusában lezárult, minden rendben van. Az utolsó utalást várjuk, már nem kell túl sok pénzt megkapnunk”, mondta még Koreck.

A finanszírozást figyelemmel kísérők alszanak

A TBKRESZ/CISPER terv esetében a csalással kapcsolatos bejelentés három hónapja hever a Középső Regionális Közvetítő Szerv egyik fiókjában. Az intézmény alkalmazottai mindezen idő alatt még csak fel sem hívták a bejelentést készítőket. „90 napon belül fogunk válaszolni a bejelentést tevőknek”, ezt válaszolta a Közép-romániai RKSZ/OIR az Adevărul által küldött két átiratra.

A Közép-romániai RKSZ/OIR ügyvezető igazgatóhelyettese, Alexandra Rus azt magyarázta az Adevărulnak, hogy nem adhat át a sajtónak információkat a vizsgálatról, mert ezek bizalmas jellegűek. Bár a 90 nap letelt, a Közép-romániai RKSZ/OIR-tól nem érkezett válasz sem a panaszosoknak, sem az Adevărul szerkesztőségének. A Közép-romániai RKSZ/OIR információmenedzselési koordinátora, Doina Iancu hétfőn, augusztus 25-én a következőt nyilatkozta: „A következő napokban választ fognak kapni, de nem mondhatjuk meg, hogy megvalósultak-e azok a dolgok, melyeket a tervvel kapcsolatosan jeleztek. Amennyiben egy tervvel szabálytalanságok vannak, jelezni kell a szabálytalanságokat és a kérdést átveszi a DNA, az igazságszolgáltatás stb.” De a szabálytalanságokat, a törvény szerint, bármelyik személy megteheti, aki érintett egy terv megvalósításában és megfigyelésében, vagy bárki, akinek információi vannak.

Arra a kérdésre, hogy a Közép-romániai RKSZ/OIR jelezte-e a szabálytalanságokat, a szóvivő a következőket állította: „Ezt nem tudom, ezt az ellenőrző főosztálynak kellene tudnia”. Másrészt az ellenőrző főosztály Doina Iancuhoz irányított bennünket. Mivel a RKSZ/OIR-től nem kaptunk választ, megkerestük az ilyenfajta bejelentéseket kezelő központi intézményt – az Emberi Erőforrás-fejlesztési Ágazati Operatív Program Menedzsmenthatóságát (EEFÁOPMH/AMPOSDRU). „A TBKRESZ/CISPER tervvel kapcsolatosan nincs semmilyen bejelentés”, mondta nekünk az EEFÁOPMH/AMPOSDRU alkalmazottja, Ioana Mareş.

Hirdetés