Magyar politikusok az átigazolásokról

Vajon váltanak-e pártot magyar választott elöljárók, miután ezt a Ponta-kormány csütörtökön lehetővé tette? A fogadásokat a szerkesztőség címén lehet megtenni. Addig is olvassák, mit gondolnak a kabinet sürgősségi rendeletről az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői.
Hirdetés

Az RMDSZ nem támogatta a rendelet elfogadását, de a kormányüléseken nem a többség dönt, hanem a miniszterelnök – jelntette ki a Krónika megkeresésére Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára azt követően, hogy a kormány csütörtöki ülésén csont nélkül elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amely lehetővé teszi a választott elöljárók – polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök, helyi és megyei közgyűlési tagok – számára, hogy mandátumvesztés nélkül váltsanak pártot. Arról, hogyan reagálna az RMDSZ, ha a másik két párt – az EMNP vagy az MPP – helyi elöljárói át szeretnének állni, nem kívánt nyilatkozni, mint kifejtette, erről majd esetleg akkor beszélnek. „De nem hiszem, hogy ilyesmire sor kerül. Ez a rendelet nem rólunk szól, a magyar önkormányzati képviselők körében nem megszokott jelenség a pártváltás” – mondta.

Biró Zsolt, az MPP elnöke szintén nem tartja jónak a most elfogadott rendeletet. „Enyhén szólva is kissé balkánira sikeredett. Egyértelmű, hogy a választási kampányra időzítették, és arról szól, hogy választások nélkül akarják megváltoztatni a többséget a helyi önkormányzatokban. Nem tartom európai lépésnek” – mondta lapunknak a politikus. Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a másik két párt esetleg megpróbálja átcsábítani az MPP elöljáróit, úgy vélekedett, előfordulhat, hogy megkörnyékezik őket, aki azonban addig kitartott, az nem lesz átcsábítható. Arra a felvetésre, hogy az MPP esetleg megkeresné-e a másik két párt politikusait, úgy válaszolt, az MPP mindig is integratív párt volt.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke szerint a mostani rendelet sem jó, de azzal sem ért egyet, hogy adminisztratív eszközökkel kényszerítsenek politikusokat arra, hogy egy pártban maradjanak. Kifejtette: az eddigi tiltás ellenére is bebizonyosodott, hogy nem csökkent az átigazolások száma. „Még mindig becsületesebb dolog átállni, mint kényszerűen benn maradni egy pártban, és folyamatosan ellene dolgozni” – hangoztatta Toró, hozzátéve: amikor egy helyi politikus úgy érzi, hogy a pártvezetés eltávolodott a párt eredeti értékektől, lehetőséget kellene biztosítani, hogy kiléphessen. Annak kapcsán, hogy a néppártot érinthetik-e az átigazolások, kifejtette: aki már nem érzi magáénak a párt értékeit, az szabadon távozhat, aki viszont igen, azt befogadják.

 

Hirdetés