Lenne profit az autonómiában

Bármit is mondjon Bukarest, van gazdaság a Székelyföldön is. Na, kipróbáljuk, hogy autonómia esetén elbírja-e a térség tartani saját magát?
Hirdetés

A Székelyföld ötven legnagyobb vállalkozását rangsorolta árbevétel szempontjából az Omnibus cégkatalógus. A hiánypótló elemzés az adóhatóság 2012-es és 2013-as adataira alapoz, és ágazati-, nyereségességi- szempontból illetve kisrégiók közti összehasonlításban elemzi Székelyföld legnagyobb vállalatainak helyzetét.

Az ötvenes toplistán szereplő cégek 2013-ban mintegy 14,17 milliárd lej árbevételt valósítottak meg, de kiderül, hogy a listán szerepel kilenc vállalkozás, amely összesen 180 millió lejes hiányt termelt. A többi cég mérlege pozitív, össznyereségük meghaladja a 137 millió lejt.

Ágazati lebontásban a Székelyföld legjelentősebb vállalatai közül legtöbben energiával kereskednek, de vannak élelmiszeripari, vegyipari cégek, ásványvizet gyártó vállalat, elektronikai cikkekkel-, gyógyszerrel kereskedő, az optikaikábelt gyártó, a közúti áruszállítás, a dohánykereskedelemmel foglalkozó és nyomdaiparban érdekelt cégek vannak.

Az ötvenes toplista régiós szintű lebontása szerint marosszéki vállalatok összbevétele közel 11 milliárd lej, az udvarhelyszéki cégek bevétele több mint 2,5 milliárd lej, az alsó-háromszéki vállalatok 1,8 milliárd lejes bevételt valósítottak meg,  a felső-háromszékiek 1,4 milliárdot, a csíkszékiek 1,3 milliárd és a gyergyószéki cégek 1,2 milliárd lejes árbevételt értek el 2013-ban.

Hirdetés