Drágul a székelyföldi méz, mert hideg volt a nyár

És nagy volt a napi hőmérséklet-ingadozás, ami felborította a méhek és a növények bioritmusát. Tíz fokban már a virágok is fáznak.
Hirdetés

A boltokban legalább 50 százalékkal emelkedik majd a méz ára, mivel a termelők 30-40 százalékkal drágítják a havasi mézet – derül ki a Mediafax Hargita megyei összeállításából. 

50 éve nem tapasztalt ilyen alacsony mézhozamot Lázár Tibor, a Hargita megyei Méhészek Egyesületének elnöke. Előző években legalább 20, de volt olyan, hogy kaptáranként 40 kiló mézet is kinyertek, mondta Lázár, ehhez képest az idei termés katasztrofálisan, 3-4 kg körül alakult.
 
A kaptáraikkal vándorló méhészek sem szerencsésebbek, legjobb esetben is a korábbi évek termésátlagának negyedét tudták idén begyűjteni. Az akác idén bukás volt, mert a tavaszi hónapokban sok eső esett, és áprilisban szinte több hó hullott Hargita megyében, mint egész télen – panaszkodik a csíkpálfalvi Lajos Ferenc, a hársból feleannyi mézet nyertek, mint máskor, a rögzített helyű kaptárakból 3-4 kg mézet, ami csak a család saját szükségletét fedezi. Elmondta, ő már drágított, és ha nem maradt volna tavalyi méze, most nem lenne amit eladjon.
 
Lázár Tibor szerint a vándorló méhészek idén csak napraforgó, hárs és repce virágából tudtak mézet nyerni. Mindez azért, mert nyáron is hűvösek maradtak az éjszakák, hegyvidéken akár 2 fokig is lehűlt a levegő, a napi több mint 25 fokos hőmérsékletingadozás pedig teljesen felforgatta a méhek és a növények bioritmusát. Tíz fok alatt ugyanis a virágok nem termelnek nektárt.
 
Nemcsak a kínálat megcsappanása miatt fog drágulni a méz, hanem amiatt is, hogy a megnő a méhészek kiadása, amit a méhcsaládok átteleltetésére fordítanak. Máskor ősszel is tudtak gyűjteni még egy kis nektárt a méhek, idén nem. Míg a korábbi években egy-egy méhcsaládnak elég volt 10 kiló cukor a téli tápláláshoz, idén legalább 18 kilót kell, hogy erre szánjanak a méhészek – nyilatkozta Hatos Ferencz szentegyházi méhész.
 
Tavaly 22-25 lejbe került egy kiló erdei méz, idén van olyan méhész, aki 35 lejt is elkér kilónként. A nagybani árat viszont nem lehet a végtelenségig emelni, állítja Lázár Tibor, szerinte 30 lej fölött már nem találnának rá vevőt. Az üzletekben viszont az áremelkedés legalább 50 százalékos lesz, véli.
 
A drágulást az import se nagyon tudja enyhíteni, mivel a többi európai országban is hasonlóan alakult az éghajlat, Románia pedig kifejezetten exportországnak számít mézben: tavaly a 32 millió eurót érő kivitel mintegy tízezer tonna volt, a teljes termés 70 százaléka.
 

Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés