Kiadják-e a horgászengedélyt a polgármesterekre?

Ha a PSD-n múlik, igen. Ha az ellenzéken, nem. Az RMDSZ tartózkodik, de ha érveket hall, még tárgyal.
Hirdetés

A csütörtöki kormányülésen fogadhatja el a kormány azt az ellenzéki tiltakozást kiváltó sürgősségi rendeletet, amellyel lehetővé teszik a polgármesterek számára, hogy büntetlenül válthassanak pártot.

Eredetileg már a keddi ülésen el kívánták fogadni, de végül kisebb módosításokat láttak indokoltnak. Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke jelezte: nem kizárt, hogy a rendelet miatt bojkottálják az államfőválasztást.

Mint ismeretes, Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes a hétvégén vetette fel, hogy az új pártok megjelenése, az USL felbomlása és az ACL megalakulása nyomán felborultak az erőviszonyok a helyi közgyűlésekben, ezért olyan sürgősségi rendeletet terjeszt be, amely két hetet adna a polgármestereknek arra, hogy eldöntsék, melyik pártban akarnak a továbbiakban politizálni.

Ez a jelenlegi gyakorlattal szemben nem vonna maga után mandátumvesztést. Az ellenzék szerint a PSD ezzel akarja zsarolás vagy ígérgetés útján magához édesgetni a most ellenzéki polgármestereket.

Alina Gorghiu, a PNL szóvivője kedden közölte: a rendelet miatt beperlik Victor Ponta miniszterelnököt. Vasile Blaga, a PDL elnöke közölte: ha elfogadják a rendeletet, a külföldi nagykövetségekhez fordulnak.

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, a Népi Mozgalom Párt (PMP) korábbi államfőjelöltje szintén kedden levélben fordult José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez a rendelet miatt. A levélben leszögezi: a rendelet károsan érintheti a romániai politikai és intézményi rendszert, egyben kihatással lehet az államfőválasztás eredményére is.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta: tartózkodással viszonyul a tervezethez, de amennyiben vannak mellette szóló érvek, lehet róla tárgyalni.

Hirdetés