A károlyi polgármester jól megmondja Theodorescunak

És nagykárolyi társainak. A helyi liberális pártelnök ugyanis a partiumi kisváros polgármestere szerint az elmúlt hat évben etnikai uszításon kívül egyebet nem csinált.
Hirdetés

A nagykárolyi képviselő-testület nem megtiltotta, hogy I. C. Brătianunak szobrot állítsanak a partiumi kisvárosban, hanem egyszerűen csak más helyszínt javasolt a kezdeményezőknek az általuk kiválasztott helyett – reagált a Krónika megkeresésére Kovács Jenő polgármester Răzvan Theodorescu kijelentésére.

Amint arról beszámoltunk, a történész, akadémikus, volt művelődési miniszter és tévéelnök

Kelemen Hunor művelődési miniszteren verné el a port,

amiért az RMDSZ-es többségű nagykárolyi városi közgyűlés elvetette azt a román politikusok által felvetett javaslatot, hogy a városban állítsanak szobrot Ion I. C. Brătianu 20. század elején élt bukaresti politikusnak, volt miniszterelnöknek.

Theodorescu levélben fordult a jelenlegi művelődési miniszterhez, amelyben „meggondolatlannak” minősítette a nagykárolyi közgyűlés döntését, különösen annak fényében, hogy a művelődési tárcát az RMDSZ irányítja. Theodorescu nem riad vissza a nagy szavaktól sem: szerinte a nagykárolyi döntés

„súlyos sértés” Romániával szemben.

Kovács Jenő válaszában leszögezte: ez nem az ő döntése, hanem a tanács határozata volt, mellyel – mint hozzátette – maga is egyetért.

A polgármester szerint míg a magyar többségű városban nincsenek magyar, politikai konnotációkat hordozó köztéri alkotások, románból van négy darab: a román katona emlékművén kívül ugyanis Avram Iancu, Vasile Lucaciu és Simion Bărnuţiu emlékét is őrzi egy-egy szobor.

Hirdetés

Kovács emlékeztetett: az első világháborút követően Nagykárolyból

eltávolították Kölcsey szobrát,

a négyméteres Kossuth-szobrot pedig felrobbantották, emiatt a helyi magyarok a mai napig érzékenyek erre a témára. „A liberális pártelnök, Ilie Ciuta pedig egy fogpiszkálót se kérjen, mert annyit sem kap. Etnikai uszításon kívül semmi mást nem csinált az elmúlt hat évben” – háborgott ez elöljáró.

Mint mondta, a liberális párti politikus a tulajdonában lévő internetes újságot is elsősorban feszültségkeltésre használja, ami szerinte elfogadhatatlan.

Hirdetés