Gát a potenciális környezetrombolóknak

Szigorú kritériumrendszernek kell megfelelniük majd azoknak, akik törpe vízi erőművet akarnak létesíteni, ha végső győzelmet aratnak a természetvédők. De az már biztos, hogy uniós pénzt nem hívhatnak le erre a célra.
Hirdetés

Csatát nyertek a természetvédők a hegyi patakokon, folyókon kialakított, a környezetre sokszor káros törpe vízierőművek ügyében, sikerült ugyanis elérniük, hogy a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban már ne lehessen EU-pénzeket lehívni a hasonló beruházásokra. Hátra van még azonban azoknak a területeknek a meghatározása, ahol nem is szabad majd törpe vízierőműveket kialakítani, illetve ahol csak szigorú szabályok mentén kaphatnak engedélyt a beruházni vágyók – számol be a Krónika.

„Nagyon hosszú munka volt a folyamat dokumentációja, amely során összeállítottuk a teljes romániai víztérképet és rávetítettük a törpevízierőmű-befektetéseket, hogy tudjuk, honnan indulunk” – idézte fel az egyetlen országos terjesztésű napilap érdeklődésére Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének igazgatója, aki a mostani fejleményt pedig az első nagy áttörésként értékeli Csibi Magor.

„Nagyon hosszú és intenzív folyamat eredményeképpen, amelyben a WWF közvetített, s a rengeteg helyi és országos civil szervezet, valamint a hatóságok között megtörtént az első nagy áttörés, így a következő hét évben végre nem lehet európai pénzekből ilyen befektetéseket véghezvinni. Ez azért is fontos, mivel a zöldbizonylatok mellett ez a mechanizmus volt az egyik legösztönzőbb a hasonló befektetések esetében” – értékelt a WWF romániai szervezetének vezetője.

Sajnos azonban – tette hozzá – a folyamat végéig még nagyon hosszú az út. A különböző övezetek bejelöléséről ugyanis még nem született meg a döntés, pedig csak ez biztosítaná a nagyon jó állapotban levő folyókat, folyószakaszokat, patakokat, illetve a védett területeket a romboló befektetésekkel szemben.

Hirdetés