Nincs szilva az oroszhegyi pálinkához

Nagy a tragédia a szilvapálinkájáról híres székelyföldi településen. Annyira nem lett termés, hogy más megyékből kénytelenek gyümölcsöt vásárolni az ízletes nedűhöz.
Hirdetés

Más megyékből kell szilvát vásárolniuk az oroszhegyi gazdáknak, mivel a kora tavaszi pár napos hirtelen lehűlés és a cserebogarak rajzása miatt nem lett gyümölcs a fákon. Tovább nehezíti a megélhetést, hogy almából, körtéből, illetve egyéb gyümölcsből is kevesebb termett. Számítottak erre, de az ilyen arányú terménykiesés meglepte a falubelieket – számol be a Székelyhon.ro.

„Tíz szem szilvát sem lehet összeszedni a falu területéről” – jelentette ki a portál érdeklődésére a helybéli Nagy József, aki pálinkafőzdével is rendelkezik. Mint mondta, édesapja 1961-ben kezdett gyümölcspárlással foglalkozni, de ők még nem tapasztaltak ekkora mértékű terménykiesést.

Elsősorban a tűzelhalásos megbetegedés miatt keletkeznek a legnagyobb károk. Ez egy gomba által okozott kór, melynek során a fa ágai elszáradnak. Gondokat jelentenek az őzek is, amelyek a fák kérgét rágják meg, ellenük vegyszeres kezeléssel, illetve a fák tövére helyezhető műanyag védőburokkal védekeznek. Sok esetben a szarvasok is károsíthatják agancsaikkal a fákat. Leggyakrabban azonban a medvék dézsmálják meg a termést.

 

Hirdetés