Borbély: augusztus végére elkészülhet az autonómiatervezet

Már csak tizenegyet kell aludni, és meglesz az RMDSZ autonómiatervezete. Legalábbis Borbély László szerint. Aki regionális nyelvvé tenné a magyart.
Hirdetés

Várhatóan augusztus végéig elkészül az RMDSZ autonómiatervezete – mondta el szerdán a Radio France Internationale-nak nyilatkozva Borbély László, a szövetség politikai alelnöke. Azt is hozzátette, az RMDSZ meg akarja ismerni a többségi polgárok véleményét is, amennyiben pedig szükséges, az alkotmányt is módosítani kell.

Ha egy több mint egymilliós közösség akar valamit, civilizált, érveken alapuló párbeszédet kell folytatni vele” – jelentette ki Borbély. „Ahogy Dél-Torilban és Európában máshol is léteznek az autonómia különböző formái, a magyar kisebbségnek is joga van az autonómia valamilyen formáihoz. Ez nem újdonság, 1993 óta benne van a programunkban, most pedig elérkeztünk oda, hogy ezt az óhajt törvénytervezet formájában is megfogalmazzuk” – mondta Borbély.

Az RMDSZ-es politikus arra is rámutatott, hogy a tervezet nem alkotmányellenes, és nem irányul mások ellen, ha pedig módosítani kell az alkotmányt, a parlament 66 százalékos többséggel módosítani fogja.

Miért ne lehetne regionális nyelv a magyar Romániában, ha Magyarország és Románia is összefogott akkor, amikor az ukrán parlament visszavonta a regionális nyelvekről szóló törvényt, amelyből mind az ukrajnai magyar, mind a román kisebbségnek előnye származott? Akkor miért ne tárgyalhatnánk, amikor nagyszámú magyar közösség él Romániában, arról, hogy az ország bizonyos régióiban, ahol többségében magyarok élnek, elismerjenek egy regionális nyelvet?” – tette fel a kérdést Borbély.

Azt is elmondta, hogy a várhatóan a hónap végére elkészülő tervezetet nyilvános vitára kívánják bocsátani, és a többség véleményére is kíváncsiak – nem csupán a politikusokéra, hanem a társadalom többi képviselőjének álláspontjára is.

Mint ismeretes, az RMDSZ hónapok óta lebegteti a tervezet nyilvánosságra hozatalát, amelynek időpontját többször is elhalasztotta – vélhetően nem függetlenül attól, hogy közeledik a novemberi államfőválasztás kampányának kezdete, amelyben várhatóan immár egy másik magyar jelölttel, az EMNp jelölte Szilágyi Zsolttal is meg kell mérkőznie Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek.

Hirdetés