Most akkor haragszik Orbán Viktor vagy nem?

A Maszol.ro szerint nem tetszik a magyar miniszterelnöknek, hogy az EMNP saját jelöltet állít. Toró T. Tibor szerint ez nem így van.
Hirdetés

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke cáfolta a Krónika megkeresésére azt a napokban szárnyra kapott híresztelést, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ellenezte volna, hogy az EMNP önálló jelöltet indítson a romániai államfőválasztáson. A néppárt elnöke szerint a kormányfő és az alakulat közötti viszony a kölcsönös tiszteleten alapul, és Orbán már a Tusványoson tudomásul vette az EMNP szándékát.

Hírek

Az értesüléssel RMDSZ-közeli Maszol.ro rukkolt elő Orbán és Kelemen Hunor szövetségi elnök budapesti találkozója után. Az egyeztetésekről az MTI akkor – idézve Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét – annyit közölt, hogy Orbán Viktor kormányfő sok sikert kívánt Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a romániai elnökválasztáson való részvételéhez. Havasi még hozzátette: Orbán Viktor azt várja, hogy megerősödhet a magyar közösség súlya a román belpolitikában, valamint ésszerűbb alapokra lehet helyezni a magyar-román kapcsolatokat. Az Országházban zajlott tárgyaláson a magyar miniszterelnök és a szövetség elnöke általánosságban is áttekintette az aktuális nemzetpolitikai kérdéseket, valamint megállapodtak abban, hogy tovább erősítik a Fidesz és az RMDSZ kapcsolatait. Az RMDSZ hírlevele által idézett Kelemen elmondta, az erdélyi magyarság egységes fellépésével akár azt is eldöntheti a második fordulóban, hogy ki lesz Románia elnöke, és hogyan fogunk élni a következő öt évben.

Értesülések

A találkozóról szóló cikkében a kolozsvári Maszol.ro arról írt, hogy értesülései szerint a Fidesz elnöke nem támogatta azt az elképzelést, miszerint az EMNP jelöltet állítson az őszi elnökválasztáson. Az RMDSZ-közeli portál úgy tudja, Orbán ezt az EMNP vezetőivel is tudatta szűk körben lezajlott tusnádfürdői találkozójukon, amelyen „Orbán egyenesen anyagi támogatásmegvonásokat helyezett kilátásba, ha a néppárt mégis indít jelöltet”.

Cáfolat

Toró T. Tibor azonban a Krónikának cáfolta az értesülést. „Nem szívesen válaszolok az RMDSZ kampányszócsöveként viselkedő portál politikai bulvártémáira, ám mivel a Krónika kérdezi, kivételt teszek. A bálványosi szabadegyetem keretében valóban volt alkalmunk Orbán Viktorral kimerítően elemezni a román–magyar kapcsolatokat, a nemzetpolitikát és a honosítási folyamatot érintő kérdéseket. Ekkor tájékoztattuk a miniszterelnököt arról is, hogy a néppárt fontolgatja, önálló jelöltet indít a romániai államfőválasztáson. Orbán Viktor ezt tudomásul vette” – nyilatkozta Toró. Hozzátette, a kölcsönös tiszteleten alapul a viszonyuk a miniszterelnökkel, akivel annál jobban tisztelik egymás munkáját, mintsem „tiltásokat fogalmazzanak meg egymásnak”.

Hirdetés