Kolozsvári Magyar Napok: óperrrencián inneniek és túliak közös ünnepe

Politikusokkal, de a közelgő kampányidőszakhoz képest markáns politikai üzenetektől mentesen nyitották meg vasárnap este az 5. Kolozsvári Magyar Napokat. És ez így volt jó.
Hirdetés

Többek között a kulturális értékek továbbéléséről, a különböző kultúrák együttéléséről, a toleranciáról, a magyarság és a művészet viszonyáról esett szó az Óperrrencián innen és túl mottóval megszervezett Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján. A megnyitó alkalmából zsúfolásig megtelt a Magyar Opera nagyterme, kezdés előtt hosszan sorakozva, de türelemmel várták az érdeklődök a kapunyitást. 

Fotók: Kiss Gábor

Gergely Balázs főszervező „mesésre” vette nyitóbeszédét, melyben a mottóválasztásra adott magyarázatot. Az „óperencián innenieknek” az új nemzedék tagjai, akik számára egy ilyen rendezvény természetes, míg a korábbi nehéz korokat is megélt „óperencián túliak” még emlékeznek azokra az időkre, amikor elképzelni sem lehetett, hogy több tízezer magyar együtt ünnepeljen Kolozsvár Főterén. 

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere hozta a kötelezőt: beszélt Kolozsvár multikulturalizmusáról, meg arról, hogy egymás kultúrájának és a hagyományainak tiszteletben tartásával válik Kolozsvár mesebeli hellyé. Úgy legyen, domnule primar, úgy legyen!

Hirdetés

A továbbiakban felszólalt Máté András Levente, a Kolozs megyei RMDSZ-elnöke, Magdó János, Magyarország leköszönő kolozsvári főkonzulja, Balatoni Mónika, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Felsorolni is sok. A fesztív hangulaton csöppet sem érződött, hogy az elnökválasztásra készülő két magyar politikai párt újfent kiásta a csatabárdot, és szinte közelharcot vívnak minden egyes támogatói aláírásért. Ez az, ami igazán mesés!

 
S ha már egy kulturális fesztivál megnyitóján jártunk, szóljunk a kultúráról is. Az est második felében a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncegyüttes) előadásában tekinthettük meg Székely Dózsa György című táncjátékot Novák Péter főszereplésével. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező látványos produkciója méltán nyerte el a közönség tetszését. 

Fotó: Bethlendi Tamás

Hirdetés