Kolozsvári Magyar Napok: falakat bont, hidakat épít

Indul a visszaszámlálás: hétvégén kezdődik a kolozsvári magyarság legnagyobb rendezvénysorozata.
Hirdetés

A „tiszteletbeli erdélyivé” honosodott magyarországi költő, Szálinger Balázs fogalmazott úgy egy interjúban, hogy Kolozsvár fővárostudatú nagyváros. Ez jár az eszemben a Kolozsvári Magyar Napok szervezőinek utolsó, esemény előtti sajtótájékoztatóján – ha valami, hát az Óperrrencián innen és túl mottóval megrendezett ötödik KMN példázza ezt leginkább.

Gergely Balázs főszervező arra a dilemmára ad egyenes választ, miszerint lehet-e überelni a tavalyi rendezvényt: nem lehet, István, a királyból csak egy van, mégis igyekeztek legalább ugyanolyan színvonalú felhozatallal előrukkolni idén is. A KMN azzal a céllal indult, hogy a szétesőfélben levő kolozsvári magyar közösségnek

keretet biztosítson a közös ünneplésre,

és ezt a célkitűzést – a lehetőségekhez mérten – sikerült teljesítenie. Felmérések szerint ugyanis a kolozsvári magyarok mintegy 90 százaléka hallott a Magyar Napokról, több mint 60 százaléka pedig részt is vesz/vett a rendezvényen. Évről évre egyre többen jönnek haza a városból eltávozottak közül, sőt még érettségi találkozókat is időzítenek a Magyar Napokra.

Aminek külön örülnek, hogy a Magyar Napokat a kolozsvári román közösség és a román sajtó is szereti. Az idén egyébként az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a román nyelvű kommunikációra – ennek felelőse Dora Mircea-Radu –, a program minden eleme elérhető románul is, sőt román díszvendége is lesz a rendezvénysorozatnak, a „multifunkcionális” Mircea Dinescu személyében.
 
A KMN költségvetésének 25 százalékát idén már hazai közpénz teszi ki: bár még túlsúlyban vannak a magyarországi források, de a kolozsvári polgármesteri hivatal, a Kolozs megyei tanács, a kultuszminisztérium egyre nagyobb szerepet vállal a fesztivál finanszírozásában, és a kolozsvári magyar vállalkozók is soha nem látott mértékben sorakoztak fel a rendezvény mellett.
 
Ha már a pénzügyeknél tartunk: Horváth Anna alpolgármester elmondja, a Magyar Napokra szánt önkormányzati keret idén megnégyszereződött a kezdeti támogatáshoz képest (130 ezer lejjel támogatják), és bekerült a 

kiemelt fontosságú projektek sorába. 

A városházán belül is egyfajta referenciapont lett, mert – a „hivatalos” városnapoktól eltérően – sok kategóriát szólít meg, és egyre inkább kezd részévé válni az erdélyi családok nyári programjának. Horváth Anna szerint a KMN falakat bont és hidakat épít a kolozsvári románok és magyarok között, és erre csak egyetértőleg bólogathatunk.
 
 
Szabó Lilla programigazgatótól megtudhatjuk, hogy közel 500 programpontnál járnak, ez részben az újonnan csatlakozott partnerszervezeteknek is köszönhető. Nemcsak új partnerek, hanem új helyszínek is lesznek: ilyen a Sétatér, a Sapientia EMTE székhelye, a Néprajzi Múzeum, a Történelmi Múzeum, a BBTE, a Diákművelődési Ház vagy az Egyetemiek Háza.  A régi és új programokat felsorolni is alig győzzük: színházi miniévad, performansz-fesztivál, társastánc-bemutató, Szent István-napi felvonulás, kiállításmegnyitók, lovasnap, klasszikus zenei előadások, sportesemények, gyerekprogramok, no és persze a koncertek – a részletes program letölthető a Kolozsvári Magyar Napok honlapjáról (www.magyarnapok.ro).
 
Sánta Levente fesztiváligazgató számokkal kezdi: az idei rendezvénynek 101 támogatója van, 200 önkéntes dolgozik, több mint 30 nagy- és kisszínpadi előadásra, koncertre számíthatunk. A nagyszínpad programja így néz ki:
 
Vasárnap, augusztus 17., nyitógála: Zsuráfszky Zoltán által rendezett Székely Dózsa György című táncjáték ;
Hétfő, augusztus 18.: mintegy négyórás rockmaraton Kalapáccsal, a Dinamittal, Takáts Tamással, Varga Miklóssal és másokkal;
Kedd, augusztus 19.: Tamás Gábor-koncert;
Szerda, augusztus 20.: Szent István-napi néptánctalálkozó gálaelőadása;
Csütörtök, augusztus 21.: Kiscsillag és Quimby;
Péntek, augusztus 22.: az MR Szimfonik Live produkciója, Péterfy Borival, a PASO-val, az Irie Maffiával, a Heaven Street Sevennel;
Szombat, augusztus 23.: Illés-emlékkoncert, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal, valamint meghívottaikkal;
Vasárnap, augusztus 24.: az Experidance Ezeregyév című látvány- és táncszínházi produkciója.
 
Szerdán nyit a Farkas utcai kisszínpad, itt többek közt Palya Bea, a 100 Folk Celsius vagy a Longerstep koncertjére csápolhatunk. Aki afterpartizni szeretne, az pedig menjen a Bulgakovba vagy a New York kávéházba.
 
És lesz egy meglepetés is: a Fogoly utcában (a várfal alatt) középkori kavalkádot rendeznek, az utca elején pedig felépítenek egy nyolc méter magas, masszív, fából készült tornyot raklapokból, amely Kolozsvár régi címerét ábrázolja majd.
 
Ami fontos, hogy idén magánszemélyek is támogathatják a fesztivált, SMS-játék formájában: aki a 8842-es számra küld üzenetet KMN tartalommal, 2 euróval támogatja a rendezvényt. A szám augusztus elejétől él. Tehát: üzenj, magyar!
 

Fotók: Bethlendi Tamás

Hirdetés