Elhunyt az, akitől loptuk a Jó reggelt, Erdély!-t

Valószínűleg öngyilkos lett Robin Williams színész, a Jó reggelt, Vietnam! és sok más fontos és kedves film sztárja.
Hirdetés

Helyi idő szerint hétfő délelőtt kaliforniai házában holtan találták Robin Williams hollywoodi színészt, a Jó reggelt, Vietnam!, az Ébredések és a Holt költők társasága sztárját. A nyomozás még folyik, de az első híradások szerint a 63 éves, Oscar-díjas színész öngyilkos lett, halálát fulladás okozta.

Felesége, Susan Schneider közleményt adott ki, melyben úgy fogalmazott, hogy reméli, az emberek most „nem Robin halálára, hanem arra a sok nevetésre és vidám pillanatra koncentrálnak majd, mellyel milliókat ajándékozott meg”.
 
Williams a nyolcvanas években beszélt először kokain- és alkoholproblémáiról, ezután évtizedekig tiszta volt, majd a 2000-es évek elején ismét visszaesett, legutóbb egy hónappal ezelőtt vonult elvonóra. A sajtósa szerint súlyos depresszióval küszködött az utóbbi időben.
 
Williams karrierje a ’70-es években, stand-up komikusként indult, és ezzel a tevékenységgel később, filmsztárként sem hagyott fel. Az 1978 és 1982 között futó Egy úr az űrből című tévésorozatban vált világhírűvé. Első moziszerepét az 1980-as Popeye című musicalben kapta, amelyben a spenótfaló tengerész címszereplőt játszotta, majd két évvel később drámai oldalát mutatta meg a Garp szerint a világban. 1988-ban Oscar-díjra jelölték a Jó reggelt, Vietnam! rádiósaként nyújtott alakításáért.
 
Később több sikeres mozifilmben is játszott, köztük a Madárfészekben, az Ébredésekben Robert De Niro oldalán és a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van-ban. Legikonikusabb szerepe talán az 1989-es Holt költők társasága John Keatingje volt, a szabadszellemű irodalomtanár, aki önálló gondolkodásra próbálta nevelni a bentlakásos fiúiskola diákjait. Ezért az alakításáért jelölték másodszor Oscar-díjra, majd két évvel később A halászkirály legendájáért is.
 
 
A szobrot végül 1998-ban kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Good Will Huntingért, amelyben kiégett, de bölcs pszichológusként segít a Matt Damon alakította matekzseninek elindulni az életben.
 
Komikus szerepei mellett sötétebb tónusú alkotásokban is részt vett, például 2002-ben két különböző filmben (Sötétkamra, Álmatlanság) is pszichopatát játszott, a Danny DeVito által rendezett Dögölj meg, Smaci! című fekete komédiában egy botrányosan viselkedő gyermekműsor-vezetőt alakított, valamint kifejezetten rémisztő volt a Joseph Conrad regénye alapján készült A titkosügynökben.
 
Williams 2011-ben vette el harmadik feleségét, két korábbi házasságából összesen négy gyermeke született.

Hirdetés