Fertőzött, de nem ebolás

99 százalék, hogy nem Ebola-vírus fertőzte meg azt a román férfit, akit tegnap utaltak kórházba Ebola gyanújával.
Hirdetés

Az 51 éves férfit tegnap utalták be a ploiești-i kórházba, ahonnan délután átszállították a bukaresti Matei-Balş járványkórházba. Ennek igazgatója, Adrian Streinu-Cercel állította, 90-től 99 százalékig biztos, hogy a pár hete Nigériából hazatért férfit nem az Ebola-vírus fertőzte meg.

Ennek ellenére a férfi családját 21 napos karanténba helyezték az otthonukban, bár egyik családtag sem mutatott fertőzésre utaló jeleket.
 
A kórházigazgató elmondta, a beteg tudatánál van, és valószínűleg két betegség tevődött egymásra nála, amelyek közül a második keltette fel az Ebola-gyanút. A férfi nem járult hozzá ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák, miben szenved.
 
Adrian Streinu-Cercel szerint a férfi mérnök, irodai munkát végzett Nigériában, ahol nem fertőződhetett meg, mert nem került kapcsolatba fertőzött ember váladékával, és Nigériában nem regisztráltak még olyan esetet, hogy emberről emberre terjedt volna a fertőzés.
 
Az orvos megnyugtatta azokat, akikkel a férfi az elmúlt hetekben kapcsolatba került, hogy az a vírus, amely valószínűleg megbetegítette őt, a lappangási idő alatt nem fertőzött meg másokat.

Hirdetés