Szuperhold halványítja a ma esti csillaghullást

Ma mindössze 356 896 km-re vagyunk a Holdtól, ezért ő jó nagynak fog látszani. És záporoznak majd a hullócsillagok.
Hirdetés

Idén augusztus 10-én, 11-én és 12-én lesz a leglátványosabb a csillaghullás. Ezt a Swift Tuttle üstökös bomlásából származó Perszeidák meteorraj tagjai okozzák, amelyek a Föld légkörébe érve felizzanak, és látványos fényhatásokat keltenek.

A szülőüstökös 1992-ben járt Nap- és Földközelben, és ennek köszönhetően a kilencvenes évek derekán több esztendőn át látványos volt a hullócsillagzápor. Az ezredforduló környékén a Perszeidák aktivitása alábbhagyott, azonban az előrejelzések szerint a következő években ismét nőhet a hullócsillagok száma.
 
A jelenség vasárnap esti megfigyelését éppen a szuperhold erős fénye nehezíti meg, ez este 21:12-től figyelhető meg. Ekkor a Föld – Hold távolság mindössze 356 896 km lesz úgy, hogy égi kísérőnk épp telehold fázisában található. 
 
Szuperhold évente 4-6-szor fordul elő, és szabad szemmel tulajdonképpen nem különbözik az egyszerű teleholdtól, mondják a csillagászok. A szuperhold-jelenség csak az utóbbi pár évben vált népszerűvé, és emiatt tévhitek is terjedtek. A NASA-nak kell szinte minden alkalommal eloszlatni az aggodalmakat, hogy a szuperhold természeti katasztrófákat idézne elő. 
 
A tengereken a Hold gravitációja által előidézett dagálykor is legfeljebb pár centivel emelkedhet magasabbra a víz.
 
Fotó: MTI

Hirdetés