A Néppárt is indít elnökjelöltet

Mégpedig Szilágyi Zsoltot a novemberi államelnök-választáson. Most jelentették be Csíkszeredában. A föderális állammal fog kampányolni.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) saját jelöltet, Szilágyi Zsoltot, a párt alelnökét  indítja a novemberi romániai elnökválasztáson – jelentették be az EMNP vezetői vasárnap, egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke elmondta, a párt választmánya amellett foglalt állást, hogy a közelgő választási kampányban is meg kell jeleníteni azokat az értékeket, amelyek képviseletére a párt megalakult. Ilyen témakörként említette, hogy az erdélyi magyarok mit várnak el a román államtól,  másik kiemelt kérdésként pedig a román államszerkezeti reformot nevezte meg. 
 
„Arra szeretnénk a kampányt felhasználni, hogy végre érdemi vita induljon el a többség és a kisebbség között” – jelentette ki Toró T. Tibor.

Szilágyi Zsolt pályája és személye

garanciát jelent a cél elérésére – véli Toró. A jelöltről elmondta, 1990-ben a román parlament legfiatalabb képviselője volt. 14 évet töltött el a román törvényhozásban, ahol többnyire a külügyi bizottságban tevékenykedett. 2004-től három évig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tanított politológiát.
 
Szilágyi Zsolt egyik alapítója az Erdélyi Magyar Néppártnak, amelynek megalakulása óta az egyik alelnöki tisztségét tölti be. 2007-től Tőkés László brüsszeli irodájának vezetője, a legutóbbi önkormányzati választásokon pedig a párt kampányfőnöke.
 
„Az EMNP azt tűzte ki célul, hogy az Európában már bevált autonómiaformák romániai megvalósítása által intézményes keretet biztosítson az erdélyi magyar önrendelkezésnek, a Székelyföld területi autonómiájának” – jelentette ki az elnökjelölt. Hozzátette, folyamatban van a kampánycsapat összeállítása, és rövidesen a nyilvánosság elé állnak az államelnök-jelölti programmal.

Az ötletet,

hogy az EMNP is indítson jelöltet a novemberi elnökválasztáson, Toró Tibor politológus vetette fel a választásokat értékelő tusványosi panelben. Bár az abban résztvevő politológusok elismerték, hogy ez nagy anyagi és energiaráfordítást kíván, úgy vélték, a Néppártnak mégis megérné azért, hogy hangot adjon elképzeléseinek a kampányban.
 
A jelöltállítás egyik feltétele például az, hogy szeptember 23-ig 200 ezer támogató aláírást kell gyűjteni úgy, hogy közben ezt teszi az RMDSZ is, amely már korábban bejelentette, hogy Kelemen Hunort, a szövetség elnökét indítja el a választáson.
 
Az elemzők Tusnádfürdőn úgy vélték, ezen a választáson az RMDSZ nem élhet azzal a kifogással, hogy a két magyar jelölt rontja egymás esélyét, mert valós esélye egyiknek sincs arra, hogy Románia államelnöke legyen.

Hirdetés