Az LMP az SZNT mellé áll

Abban az európai polgári kezdeményezésben, amelyet az EB lerázott magáról, és amely most a luxemburgi bíróság asztalán hever.
Hirdetés

Az LMP országos elnöksége kiáll a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése mellett, amely előreviheti a székely autonómiatörekvéseket – közölte az ellenzéki párt szombaton az MTI-vel.

Falusi Norbert, az országos elnökség tagja és külügyi titkára azt írta: bíznak abban, hogy az Európai Unió luxemburgi bírósága kedvező döntést hoz a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címmel indított kezdeményezés ügyében, amely azt célozza, hogy az EU különös figyelemmel kezelje mindazon régiókat, amelyek nemzeti, kulturális, etnikai, nyelvi vagy vallási sajátosságaik miatt különböznek környezetüktől.
 
Az LMP-s politikus jelezte: kedvező döntés esetén hamarosan újrakezdődhet a szükséges egymillió aláírás összegyűjtése.
 
A párt azt reméli, hogy a kezdeményezés alkalmas lesz a székely autonómiatörekvések elősegítésére. Falusi Norbert kiemelte: minden olyan erőfeszítést támogatnak, amely a nemzeti, kulturális, etnikai, nyelvi és vallási kisebbségek megmaradását és értékeiknek megőrzését lehetővé teszi.
 
A Székely Nemzeti Tanács és partnerei eddig azért nem kezdhették el az egymillió aláírás összegyűjtését, mert az Európai Bizottság (EB) úgy ítélte meg: a kezdeményezés nem tartozik a jogalkotási hatáskörébe. Ezt az EB-határozatot támadta meg a kezdeményező bizottság két tagja az Európai Unió luxembourgi bíróságán. 
 
A perbe az alperes EB oldalán lépett be Szlovákia, Görögország és Románia, a felperes kezdeményezők oldalán pedig Magyarország.

Hirdetés