Medvék támadnak Csíktól Máramarosig

Gombászókat, esztenán élőket támadt meg a medve. Ezen a héten többször is, a Kárpátokban több helyen.
Hirdetés

Egy hét alatt két medvetámadás történt a Kászonokban: csütörtökön egy 15 éves lány szenvedett súlyos sérüléseket, múlt pénteken pedig egy 19 éves fiút támadott meg a medve – írja a székelyhon.ro. Máramarosban pedig két gyermekével hazafele szekerező férfira támadt egy anyamedve.

Gombát kerestek, medvét találtak

Családjával gombászott csütörtök délelőtt a kászoni lány, akire a Kászonfeltíztől néhány kilométerre lévő, Gyertyános nevű erdős területen támadt rá a medve. Egy szemtanú szerint a medve „lenyomta a leánykát, aki sikoltozni kezdett, amire az állat felállt és elszaladt”. 
 
A sérültet szekérrel vitték be a faluba, onnan a helyi mentők Csíkszeredába szállították. „Legalább húsz harapott és karmolt sebet kell ellátniuk az orvosoknak” – nyilatkozta a Székelyhonnak Demeter Ferenc, a megyei kórház menedzsere. A fiatal tarkóján, jobb karján, combján és mellkasán is súlyos sérülések keletkeztek.
 
Sztojka Tamás kászoni háziorvos figyelmeztetett, hogy egy héten belül ez volt a második medvetámadás. „Múlt pénteken Kászonújfalu határában, ugyancsak gombászás közben egy tizenkilenc esztendős fiatalemberre is rátámadt egy medve. Neki az arca és két karja sérült meg” – mondta a háziorvos.
 
Csütörtökön az esti órákban Máramarosban is támadt a medve. Áldozata egy 48 éves férfi Tőkés településről, aki két fiával szekerezett haza az esztenáról. Egy rövidítést keresve megálltak, akkor tört elő a bokrokból egy medve két bocsával.
 
A medve a férfi lábának esett neki, majd a két fiú által keltett zaj elijesztette. A fiúk hívták a 112-es sürgősségi számot, a férfit a magyarláposi mentősök szállították a nagybányai kórházba.

Így lehet elkerülni

Vadászok a hangos beszélgetést vagy éneklést javasolják a medvék elriasztására. A legtöbb medve kerüli a kontaktust az emberrel, és egyszerűen odébb áll, mert messziről hallja, hogy merre járnak az emberek. 
 
A kirándulók, gombászók pedig úgy válasszák meg az útvonalukat, hogy ne kelljen sűrű, bokros területen keresztülgyalogolniuk, mert ilyen helyeken könnyen előfordulhat, hogy már csak az utolsó pillanatban veszik észre a vadállatot.
 
Fotó: Wikipédia
 

Hirdetés