Ponta levélben szakított az államfővel

Nem működik együtt Victor Ponta és Traian Băsescu. Már papíron sem.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök levélben közölte Traian Băsescu államfővel, hogy a továbbiakban nem érvényes a kohabitálási szerződésük. Így reagált az államfő egy nappal korábbi interjújában elhangzottakra. Kedd este ugyanis a B1 tévében Băsescu azt mondta: a miniszterelnök és az államfő közti szerződéssel „átverte” Pontát, a választások után újabb kormányfői kinevezése előtt Ponta tapasztalatlanságát használta ki annak aláírására olyan helyzetben, amikor a Szociál-Liberális Szövetség hetvenszázalékos többséggel rendelkezett a parlamentben.

A levélben Ponta sérelmezte, hogy Băsescu rosszindulatból írta alá a szerződést 2012 decemberében, nem pedig a két hivatalnak az állam érdekeiért való együttműködéséért. Kifejtette: ő azért írta alá a megállapodást, hogy elkerüljön egy újabb politikai krízist, és hogy jelezze, Romániában a legfontosabb hivatalok normálisan tudnak működni, függetlenül attól, ki vezeti azokat.
 
Ponta felemlegeti: Băsescu 2012-ben csak az alkotmánybíróság egyes tagjainak segítségével és a külföldi közvélemény megtévesztésével maradhatott tisztségében. Az együttműködés felbontása után Băsescu egyetlen döntése vagy cselekedete sem értelmezhető Románia álláspontjaként, immáron csakis saját magát és bűnöző családját képviseli – fogalmazott Ponta.  
 
Fotó: pressalert.ro
 

Hirdetés