Orosz hekkerek támadják a fél világot

Romániai intézmények is célpontjai egy hatalmas virtuális támadásnak, az akció orosz hekkerek keze nyomát viseli. A NATO-val, az EU-val és az energiapolitikával kapcsolatos információkat keresnek.
Hirdetés

A javában folyó cyberhadjáratot a Kaspersky biztonságtechnikai cég fedezte fel. Az Epic Turla nevű globális hadjárat során a hekkerek több ország belügy-, külügy- és kereskedelmi minisztériumait, nagykövetségeket, oktatási és kutatási intézményeket, de magáncégeket is támadnak. A célpontok európai, közel-keleti, amerikai, sőt, orosz intézmények, globális szinten mintegy 500 ilyen áldozatot azonosítottak. A hekkereket bizalmas információk,

a NATO-val, az EU-val és energiapolitikával kapcsolatos dokumentumok

érdeklik – mondta a az Adevărul-nak Ştefan Tănase, a Kaspersky egyik vezető kutatója.

Romániában két minisztériumot, két kormányzati szervet, néhány magáncéget és magánfelhasználót ért eddig támadás. A hekkerek több lépcsőben rosszindulatú programokat telepítenek a célgépre, majd titkos dokumentumok után kutatnak.

A szakember azt mondja:

igazából nem lehet védekezni az ilyen támadások ellen,

mivel a hekkereknek gyakorlatilag korlátlan technikai kapacitás áll rendelkezésükre. „A felhasználók annyit tehetnek, hogy minden szoftvert naprakészen frissítenek a gépükön és imádkoznak, hogy ne ők legyenek a következő célpontok” – mondja Tănase.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy honnan érkezik a támadás, a kártevő programban azonban

orosz hekkerek keze nyomát

Hirdetés

fedezték fel – tette hozzá.

A Kaspersky szerint az akció mérete és dollár-százmilliós nagyságrendű költségei arra utalnak, hogy nem amatőrök vagy szórakozó tizenévesek, hanem egy állami entitás  áll mögötte.

A támadásról a román hírszerzés is tud, Sorin Sava SRI-szóvivő szerint az intézmény jelenleg is vizsgálja a kémkedési hadjárat körülményeit.

Hirdetés