Alapkamatot vágott a jegybank

És drasztikusan kisebb inflációt jelez előre az idei évre: 3,3 százalék helyett 2,2 százalékot. Kamatot sem utoljára vágott.
Hirdetés

3,5-ről 3,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a Román Nemzeti Bank hétfői kamatdöntő ülésén. A bankok kötelező tartalékának szintjét megtartotta 16 százalékon a valuta-, és 12 százalékon a lejalapú letétek esetében.

Az elemzőket nem lepte meg a döntés, zömük korábban is úgy vélte, hogy év végéig biztosan alapkamatot csökkent a BNR. Az elemzők fele már augusztusra várta a döntést. Az elemzők közötti belső felmérés szerint a jegybank 2015 végére 3 százalékra viszi le az alapkamatot.
 
A mai kamatvágást egy hónappal korábban a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu is előrevetítette azzal az aggodalmával együtt, hogy a hazai bankok a jegybank minden ilyen lépésére a letétek kamatait csökkentik, nem a hitelekéit.
 
Ennek ellenére ma további kamatcsökkentést tart lehetségesnek a csökkenő infláció miatt, de a döntés szerinte inkább a nemzetközi kontextustól és a tőkebeáramlástól függ majd. Az utóbbi hónapoknak ugyanis az volt a tapasztalata, hogy az ukrajnai válság miatt meglepően sok külföldi tőke áramlott Romániába.
 
Az infláció pedig sosem volt még ilyen alacsony, ha beigazolódik a BNR mai előrejelzése: 3,3 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a jegybank idei év végére szóló prognózisát, 2015 végére pedig az eddigi 3,3 százalékról 3 százalékra. Az inflációs ráta idei éves átlaga a jegybank szerint 1,4 százalékos lesz, jövőre 2,4 százalék.
 
Júniusban 0,66 százalékos volt az infláció éves rátája, májusban még 0,94%, míg tavaly decemberben 1,55%.
 
Az infláció csökkenése főként  az élelmiszerárak volatilitásának és a lej nominális erősödésének köszönhető, illetve annak is, hogy mivel az euróövezetben nagyon alacsony az infláció, nem emelkedett az onnan behozott termékek ára.

Hirdetés