A béka segge alatt

Hargita és Kovászna megye állítólag nyakig ül a trágyában, ami a gazdasági lendülést illeti. A politikai megrendelés-gyanús hírben az állapot okára is rámutatás történik.
Hirdetés

Sáncaljában a két székely megye, Hargita és Kovászna. Legalábbis a businessmagazin.ro portál szerint. Bár a fakitermelés jó biznisz. Csak elképzelhető, hogy a jövedelem nem oszlik túl sokfelé.

Nézzük a számokat. Aszongya: 2014 első felében (január 1. – június 30.) összesen 187 új céget jegyeztek be Hargita megyében, Kovásznában pedig 137-et. Ez Hargitára nézve 33,3 %-os (nem semmi!), Kovászna esetében meg 1,7 %-os csökkenést jelent a tavalyi évhez viszonyítva. Ami népnyelven kábé azt jelenti, hogy Kovásznában tavaly se volt olyan haj, de nagy a vállalkozási kedv. Hargitában igen, de ráfaragtak.

Tovább. A két ominózus megye az átlagbér tekintetében is a nemzeti béka segge alatt van. Ami a havi nettó átlagbért illeti, Hargita megye a nagy vesztes, az Országos Statisztikai Intézet szerint, a maga 1.050 lejével. Az összeg kerek 470 lejjel kevesebb a nemzeti átlagnál. Kovásznáról nem szól a fáma, de bőven elég az elkeseredéshez, hogy a két székely megye az ország legszegényebbje.

Na de miért is van ez? Hát azért, mert 1990 és 2014 között Hargitában és Kovásznában az RMDSZ volt az úr. A megyei tanácselnökök, polgármesterek nagy része mind-mind tulipánneveldéből került ki. Könnyű volt nekik, hiszen majd’ végig kormányon voltak. Ismételjük csak át: 1996 és 2000 között a Demokratikus Konvenció részeként, 2004 és 2008 között a DA Szövetséggel karöltve, 2009 és 2011 között a Boc kormány társaságában,2012-ben az Ungureanu-kormány mellett, 2014-ben pedig a Ponta-budoárban. Borbély László vicce, hogyaszongya: Miért vannak Romániában választások? Hogy az RMDSZ eldönthesse, kivel fog kormányozni, szóval ez a vicc nem is az.

A megoldás? A businessmagazin.ro szemmel láthatóan nem tudja, ugyanis egy kukkot sem ír róla. Így aztán mi sem tudunk semmi kecsegtetőt mondani. De humorral állítólag még egy kormányváltás is kezelhető, nemhogy a szegénység.

Hirdetés