Az államfői székre pályázik Gheorghe Funar

„Egyesült Románia, boldog románokkal!” – ezzel a szlogennel száll versenybe a kolozsvári magyarok „legjobb barátja”. Ponta beszéde mellett ez a bejelentés immár tényleg megadta a kampány hangvételét.
Hirdetés

Versenybe száll a novemberi államfőválasztáson Gheorghe Funar, Kolozsvár „magyarbarát” ex polgármestere függetlenként méretkezik meg, mivel bár a Nagy-Romána Párt (PRM) elnökének tartja magát, s párfogói is vannak, a Bukaresti Törvényszék még nem döntött abban a perben, amely a tavaly július statútummódosítás és tisztújítás jogosultságát hivatott megítélni.

„Egyesült Románia, boldog románokkal!” – ez Funar választási szlogenje. Pártfogói szerint pedig a voksolás „létfontosságú a román nép és Románia létezése és jövője szempontjából”.

Programjában többek között Moldova Romániával történő egyesítése is szerepel, de törvényen kívül helyeztetné az RMDSZ-t, és betiltaná az etnikai alapon szerveződő pártokat is.

Kérdés viszont, hogy ezzel a z ambiciózus programmal hány szavazatot tud 2014-ben Romániában szerezni, miután a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták színeiben megméretkező Victor Ponta miniszterelnök lenyúlta Funar aduászait, és már kampányrajtja – amelyben arra utalt, hogy legfőbb potenciális ellenfele, Klaus Johannis nem román és nem ortodox – majdnem überelte a valaha legnagyobb magyarfalóként számon tartott ex polgármester retorikáját.

Hirdetés