Kelemen Hunor búcsúzik, Biró Rozália kinevezése még kérdőjeles

Mit csinált Kelemen Hunor mandátumának utolsó napján? És öt hónapig a kulturális tárca élén? És mi lesz Biró Rozáliával?
Hirdetés
Ahogy várható volt, mai hatállyal lemondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kulturális tárca éléről. De pánikra semmi ok, hiszen amint az MTI-nek kifejtette: csak a kormányból lépett ki, a koalícióból nem.  
 
Elmagyarázta: az RMDSZ azért marad tagja a bukaresti kormánykoalíciónak, mert „belülről” több esélyt lát az erdélyi magyarságnak fontos kormányzati álláspontok befolyásolására, mint ellenzékből. A koalíciós egyeztetéseken az RMDSZ küldöttségét továbbra is ő vezeti, annak érdekében, hogy érvényesítsék a 2014 márciusában megkötött koalíciós megállapodás előírásait.
 
Mandátumának utolsó napján Victor Ponta miniszterelnök társaságában megtekintette a bukaresti nemzeti színház – befejezéshez közeledő – felújítási munkálatait, amelyek első miniszteri megbízatása idején, 2011-ben kezdődtek.
 
Az MTI-nek összegezte azokat az eredményeket, amelyeket öt hónap alatt sikerült elérnie:
  • Három bukaresti kulturális intézményben építkeznek, ezek működéséhez többletforrásokat rendelt.
  • Közvitán az új mozitörvény.
  • Elkészült 90 százalékban az örökségvédelmi törvénykönyv.
  • Az aradi Szabadság-szobrot fölvették az B-kategóriás műemlékek listájára.
  • Kormányhatározatba foglalták, hogy Gábor Áron ágyúja végleg kerüljön Sepsiszentgyörgyre.
  • Miniszteri rendeletet írt alá a műemlékek többnyelvű feliratozásáról azokon a településeken, ahol kisebbségben élnek különböző nemzeti közösségek. 

Ápdét:

Mindeközben Traian Băsescu államfő kifejtette: nem tartja a kulturális tárca élére valónak Biró Rozáliát, ugyanakkor a költségvetési miniszternek javasolt Claudiu Manda személyét is kifogásolta. Az államfő nem végleg utasította el a két személy kinevezését, csak arra kérte a miniszterelnököt, illetve Kelem Hunort, hogy egyeztessenek még egy kört. Az államfő elsősorban Biró román nyelvtudását kifogásolta. Leszögezte: nem a jelölt magyarsága ellen emelt kifogást, mert Markó Béla és Kelemen Hunor kulturális miniszteri tevékenységét nagyra becsülte.

Fotó: victorponta.ro

Hirdetés