EMNP, MPP: együtt vagy külön?

A kérdés: akarnak-e politikai alternatívát nyújtani. Ha igen, külön nem biztos, hogy sikerül.
Hirdetés

Ismét csak fölmerült annak a szükségessége, hogy az RMDSZ-szel szemben alternatívát kínáló két kisebb párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyesüljön. A téma Tusványoson merült föl, ahol egy beszélgetésen legalább annyi megtörtént, hogy Toró T. Tibor, az EMNP, valamint Biró Zsolt, az MPP elnöke ígéretet tett arra, hogy tárgyalnak az erők egyesítésének lehetőségéről.
Az RMDSZ-szel szembeni, a jelenleginél hatékonyabban működő, alternatívát felmutatni erő létezéséhez mindenek előtt el kell fogadni egy alapvetést: a romániai magyar politikai prérin túl sok két olyan párt, amely az RMDSZ-szel szemben, attól eltérő módon, markánsabban képviselné az autonómiát és a magyar közösség egyéb ügyeit. Az MPP irányvonalában csalódott politikusok által életre hívott EMNP megalapítása nem növelte ennek az oldalnak a szavazótáborát, egyik párt sem tudott kitörni.

Vagyis amennyiben a jelenleginél hatékonyabban akarják képviselni a közös prioritásokat, akkor a két párt vezetőinek érdemes komolyan elgondolkodniuk az egyesülés lehetőségén. Az ugyanis üzenetértékű lenne, és előfordulhat, hogy jelentősebb mozgósító erővel bírna, arra késztethetné az RMDSZ politikájával elégedetlen szavazókat, hogy nagyobb számban álljanak az új, erősebb párt mögé.

Persze a személyes büszkeség és egyéb érdekek komoly kerékkötőt jelentenek, ráadásul az RMDSZ az oszd meg és uralkodj elve alapján eddig sikeresen pacifikálta az MPP-t, amellyel az EMNP ellenében együttműködési megállapodást kötött. Az MPP-s politikusok egy részének elégedetlensége ugyanakkor jelzi: a polgári párt számára valójában kevés előnnyel járt, hogy besorolt az RMDSZ mögé – igaz, azt már az is előre vetítette, hogy a megállapodás során az RMDSZ-nek nyújtott kampánytámogatásért cserében az MPP egyetlen jelöltet sem állíthatott az RMDSZ EP-listáján.

Az esetleges összefogáshoz immár példa is akad: az egymással hosszú évek óta ádázul hadakozó román nemzeti és demokrata-liberálisok a jobbközép erők EP-választási kudarca nyomán rájöttek, hogy szétforgácsolt erőkkel nem lesznek képesek eséllyel harcba szállni az egységesebb baloldallal, ezért történelminek nevezhető döntést hoztak: egyesítik a két pártot. Az egyesülés persze hosszas folyamat, úgy dolgozzák ki a menetrendet, hogy egyik oldal se érezze úgy: túl sokat veszített, vagy legalábbis többet, mint a másik fél. Ezért először csupán pártszövetségként működnek, majd várhatóan a 2016-os parlamenti választásokat követően zárják le az összeolvadási folyamatot.

Hirdetés

Természetesen számos fájdalmas kompromisszumra volt szükség – a PDL végül belement abba, hogy gyakorlatilag felszámolódjon, hiszen az új párt a PNL nevét viszi tovább. Mivel azonban a felmérések azt mutatják, hogy az erők egyesítése nyomán többen támogatnák az új pártot, mint az azt alkotó alakulatokat külön-külön, ráadásul az új pártszövetség vezetése paritásos alapon működik, azaz mindkét párt egyenlő arányban delegál bele küldötteket, úgy tűnik, megéri bizonyos dolgokról lemondani.

Amennyiben az EMNP és az MPP politikusai is úgy látják, hogy szükséges az RMDSZ-szel szembeni magyar politikai alternatíva felmutatása, és belátják, hogy külön kevés az esélyük a sikerre, érdemes lehet alaposan áttanulmányozni a román példát.

Hirdetés