Mégis létrejöhet a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium

Hosszas huzavonát követően a helyi önkormányzat rábólintott a kezdeményezésre. A döntés azonban még csak a kezdet, állítja Tamási Zsolt, az intézményalapítással megbízott Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány világi tagja.
Hirdetés

Megszavazta kedden a marosvásárhelyi városi képviselő-testület a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról szóló határozattervezetet.  „A mai napon a képviselő-testület eldöntötte, hogy létrehozzuk a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot. Ezenkívül elkülönítettünk 1,5 millió lejt azonnali sürgősségi felújítási munkálatokra, és megbíztuk a polgármestert, hogy kösse meg a hosszú távú bérleti szerződést a katolikus egyházzal. A megállapodás egyik legfontosabb és leglényegesebb pontja ennek időtartama, hiszen húsz évre szól. Az Unirea Főgimnázium mellett a római katolikus iskola is önálló jogi személyiséggel fog rendelkezni, amivel azt a fajta békés együttműködést szeretnénk szentesíteni, ahol két iskola is jól érezheti magát” – fejtette ki Peti András alpolgármester.

Claudiu Maior alpolgármester eközben közölte, a románok és a magyarok legkevesebb 20 évig lesznek együtt az épületben.

Az iskolalapítással megbízott Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány világi képviselője, Tamási Zsolt szerint az, hogy a  határozattervezet átment a képviselő-testületi ülésen, csak az első lépés. „Az önkormányzati igen után a tanfelügyelőségen össze kell hívni egy igazgatótanácsi ülést, amelynek engedélyeznie kell az intézmény létrejöttét. Ha ez megvan, felküldik a tanügyminisztériumba, és a tárca döntésével válik véglegessé az intézmény létrejötte” – fejtette ki Tamási, aki pontosítani is szeretett volna az Unirea Főgimnázium és a tulajdonos között kötendő szerződéssel kapcsolatban: az Erdélyi Római Katolikus Státus és a polgármesteri hivatal között tárgyalások folynak a megállapodás feltételeiről.

Kép: www.marosvasarhelyiradio.ro

Hirdetés