Felszámolhatják a román vasúthálózat 40 százalékát

Kerekezhetünk majd a sínek helyén, ha legalább annyi fejlesztés történik, hogy bicikliutak lesznek a megszüntetett szárnyvonalakon.
Hirdetés

Valóban felszámolni készül a vasúthálózat 40 százalékát az állami vasútttársaság – erősítette meg a Maszol.ro-nak Szentes József, a CFR Călători Rt. nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgatója. Mint részletezte, augusztus 6. és 16. között bocsátják majd közvitára a romániai vasúti közlekedés gazdaságosabbá tételét szolgáló dokumentumot.

A romániai vasúti sínek összhossza most 14063 kilométer, ebből a felszámolás után 10365 kilométer marad, a mintegy 10043 kilométeres hosszúságú vasúti hálózat pedig 6253 kilométeresre csökken. A vonal és a hálózat hossza egyébként azért különbözik, mert a hálózat egy részén két sínpár fut végig.

A portál információi szerint a felszámolás szinte kizárólag a fővonalakból elágazó szárnyvonalakat érinti, amelyek egy része már amúgy is használaton kívül van. Szentes azt is megerősítette ugyanakkor, hogy felmerült, a megszűntetett sínpárok helyét kerékpárutak vegyék át a jövőben.

Szentes elmondta, a hálózat egy részének felszámolása elengedhetetlen feltétele a vasúti közlekedés korszerűsítésének. Az erre vonatkozó stratégiát egy amerikai cég dolgozta ki.

A vezérigazgató szerint a hálózat-felszámolást az is indokolta, hogy 1990 óta jelentősen csökkent a vasúti közlekedés, ami egyébként nem csak Romániára, hanem egész Kelet-Európára jellemző. Szentes egyébként reménykedik abban, hogy a vasút fejlesztése nem utópia, a probléma azonban, fejtette ki, hogy minél kevesebbet közlekedünk vasúttal, annál nagyobb a gazdasági hiány, és előfordul, hogy járatokat szüntetnek meg emiatt, ahogyan az tavaly is történt.

Hirdetés