Tőkés két magyar elnökjelöltet szeretne Romániában

Hátha így átlépjük a románok ingerküszöbét.
Hirdetés

Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő (Fidesz-KDNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint fontos lenne még egy magyar induló a román államelnök-választáson. A képviselő erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt pénteken.

Mint mondta, eddig ugyan minden elnökválasztáson indultak az RMDSZ jelöltjei, de ennek nem volt politikai haszna. Hozzátette: fontos lenne egy olyan magyar jelölt indulása is, aki az autonómiát, az országban szükséges föderális berendezkedést képviselő és megjelenítő jelölt lenne, és aki hitelesen tud megszólalni a románság előtt.
Közölte: az RMDSZ jelöltjének indulása is fontos, mert ketten egymással is olyan politikai versenyben képviselhetnék a magyar közösség érdekeit, hogy az a románok ingerküszöbét is túllépné.

Tőkés László a Kossuth Rádióban kérdésre válaszolva beszélt tavalyi, Magyarország védhatalmi státusát kérő kijelentéséről is. Akkor – szintén Tusványoson – azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi státust az erdélyiek felett, mint Ausztria, Dél-Tirol felett. Szavait hevesen bírálták Romániában.
Tőkés László a mostani rádióinterjúban úgy vélte, a tavaly ellene indult „támadáshadjárat” mutatja a romániai „áldemokratikus társadalom” párbeszéd-képtelenségét. Hozzátette: Tusványos is a párbeszédről szól, a magyarok és magyarok, a magyarok és románok közötti párbeszédről.
Szerinte az egységes politikai akarat az autnómia megvalósulásának kulcsa, 1992-ben így indultak el, amikor megfogalmaztak Kolozsváron egy autonómianyilatkozatot. Azóta nemhogy érdemben nem történt előrelépés, hanem az egységet is megbontották, a „csapatot szétverték” – tette hozzá.
Az EP-képviselő szerint az autonómiáért folytatott küzdelem többtényezős. El kell oszlatni a románok kétségeit, félelmeit nélkülük, vagy ellenük nem akarnak, nem is tudnának elérni sem területi, sem kulturális autonómiát – hangsúlyozta.

Hozzátette ugyanakkor: a magyarságnál látja a „nagy bajt”, ahelyett, hogy a románokkal szemben fejtenének ki erőt az autonómiáért, „az egymással való csatározásban vész el az erőnk”, és mire az ügy eljut Európába, ott egy zavaros képet látnak csak.
Ha az autonómiaügyben még nincs egység, akkor azt meg kell valósítani – jelentette ki, hozzátéve, „erre nagy esélyünk van Magyarország támogatásával”, amelynek védhatalmi szerepét tavaly kérte.
„Ebben semmi kivetnivaló nincsen” – jelentette ki Tőkés László.

Hirdetés