Drágulhat a lakások kötelező biztosítása

A szakértők szerint akár 100 százalékos áremelés sem kizárt. Az Egységes Pénzügyi Felügyelet még tárgyalt a témáról. Lehet nem is fognak. Politikailag nem mernének drágítani. Vagy ki tudja.
Hirdetés

A kötelező lakásbiztosítás jelentős drágulását helyezik kilátásba az elemzők. Nicoleta Radu Neacşu, a Katasztrófák Elleni Biztosítási Alap (PAID) igazgatója is megerősítette a díj emelésének szükségességét, a Capital pénzügyi és üzleti hetilapnak azt nyilatkozta, már tavaly októberben tájékoztatták az Egységes Pénzügyi Felügyelet (ASF) tagjait, hogy a díjszabás módosítása elkerülhetetlen.

Elemzéseik során a biztosítótársaságok arra a következtetésre jutottak, hogy módosítani kell a kötelező biztosítási kötvényt: vagy az árat kell növelni, vagy be kell vezetni egy 5–10 százalékos önrészt vagy a kettőnek a kombinációját. Nicoleta Radu Neacşu azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora emelést tartanak szükségesnek, arra hivatkozva, hogy egy ilyen bejelentésre érzékenyen reagálna a piac. A Capital értesülései szerint viszont 100 százalékos drágítás sem kizárt.

Neacşu ugyanakkor elmondta, 5–10 százalékos önrész bevezetése is tervben van, tehát a jelenlegi 20 ezer eurós biztosított összeg esetében, ha a kár értéke nem haladja meg a 2000 eurót, a biztosító nem fizet.

A drágítást egyelőre nem tűzte napirendre az Egységes Pénzügyi Felügyelet (ASF) – fejtette ki a Krónika megkeresésére Bíró Albin, az ASF tagja. Mint részletezte, már korábban döntöttek arról, hogy bevezetik a 10 százalékos önrészt, erről készült is egy határozat, ám a jogászok úgy értékelték, hogy támadható, hiszen a törvény értelmében a felügyelet hatáskörébe csak a díjszabások módosítása – csökkentése vagy növelése tartozik –, az önrésszel kapcsolatos döntések nem.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy árvíz és földrengés esetén általában kisebb károk keletkeznek, beázások, repedések, ezek értéke pedig nem haladja meg a 2000 eurót, tehát ha módosítják az önrészt, ezeket nem fizetné a biztosító, s így nagymértékben csökkenne a viszontbiztosítás ára. „A kötelező biztosítási kötvényt már az elején szociális jellegű biztosításnak szánták, nem hiszem, hogy politikai alapon megengedhető az árdrágítás. Nem valószínű, hogy a jelenlegi 20 eurós kötvényt, megemelik 40 euróra, úgy, hogy a biztosított összeg továbbra is 20 ezer euró marad” – szögezte le Bíró Albin.

Hirdetés