Erdélyi turizmus – minőség a köbön

Utazni jó. Tündérkertbe még inkább. És hogy milyen az itteni turizmus? Mindenképpen fejlődő.
Hirdetés

Igencsak nehéz dolga van annak, aki a 25. Tusványos „szabadegyetemes” programjából válogat (persze csakis akkor, ha már kellően megtisztította magát a nyitó nap bőséges égi áldásának nyomaitól). A tegnapi nap egyik közérdekű témája a turizmus volt.

Sándor Levente moderátor záporozó kérdéseire az öt meghívott egymást megerősítő válaszai az értő közönséget igencsak megmozgatták: minden fordulóban akadt egy-két néző, aki kérdezett még. Leginkább jegyzék formában tudjuk tolmácsolni az elhangzott információkat.

Az erdélyi (falu)turizmus hat pontban

1. Nagy előrelépés a közelmúlthoz viszonyítva: a házi készítésű termékek használata (végre) engedélyezett – véget ért egy abszurd korszak. (Értsd: a vendégházba látogató reggeli rántottája nem szupermarketes tojásból készül, immár használható a friss házi is.)

2. Egyre több határon átívelő pályázattal élhetnek az erdélyi turizmusban tevékenykedők, összekötött programokat szerveznek a magyarországi utazási irodák.

3. Mivel a turisták egyre inkább interneten keresik a szálláslehetőségeket, nem árt, ha – jó panziónak is kell a cégér alapon – minél vonzóbb honlappal rendelkeznek a vendégházak, panziók.

4. A kitűnő szállás mellett minél változatosabb programkínálatot kell nyújtani ahhoz, hogy egy-két éjszakával többet aludjon ott a vendég (illetve így jobban megismerhetik kincses hazánkat).

5. Egy ernyőhonlap sem ártana, ahol régiónként összegyűjtik az összes szállóhelyet, egyéb turisztikai szolgáltatásokat. Helyi idegenvezetést is megéri szervezni: ízes beszéddel tolmácsolva Ika-vár legendáját nem ugyanaz, mint elolvasni a Wikipédiáról.

6. A visszatérő vendégek titka lehet a jó pálinka, a minőség, a korrekt árak, a szakmaiság, a kiemelt odafigyelés a vendégekre.

+1 jóindulatú és reménykedő tanács: Építsük meg végre azt az autópályát, a turizmusnak sem árt majd!

Helyszín: Wekerle-Mikó sátor

Hirdetés

Turizmus helyesen, avagy miért térjen vissza a vendég?

Meghívottak: Király Melinda (Király vendégház, Torockó)

Csont Borbála (Gerendás Panzió, Hármasfalu)

Szatmáry-Jähl Angéla (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Kereskedelmi Tagozat)

Baranovszki György (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége)

Soós Júlia (Magyar Turizmus Zrt.)

Moderátor: Sándor Levente (Old City Panzió, Brassó)

 

Hirdetés