Ponta–Băsescu: 0-1

A Cotroceni- és a Victoria-palota között zajló állóháború újabb epizódjának lehettünk szerda este szemtanúi: az államelnök bejelentette, visszaküldi a tb-csökkentésről szóló törvényt a parlament elé. Na de ki nevet a végén?
Hirdetés

Nem sikerült meggyőznie Tra­ian Băsescu államfőt Victor Ponta miniszterelnöknek arról, hogy megvannak a források a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás 5 százalékos csökkentésével kieső költségvetési bevételek pótolására – az államelnök szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette, visszaküldi módosításra a parlament elé a jogszabályt. Újfent leszögezte, ő támogatja a fiskalitás csökkentését, azonban fenntartásai vannak az intézkedés fenntarthatóságával szemben. A kormánypárti politikusok viszont már jelezték, hogy változatlan formában fogják újra elfogadni, majd Băsescuhoz visszaküldeni a jogszabályt. Ekkor az államfőnek már csak egy lehetősége marad, az alkotmánybíróságtól kérhet jogorvoslatot.

Victor Ponta egyébként kedden délután, az üzleti szféra képviselőivel folytatott egyeztetésen több potenciális forrást is megjelölt, amelyből pótolni lehetne a tb-csökkentés miatt kieső költségvetési bevételeket. A miniszterelnök érvelése szerint ugyanis a tb-járulék lefaragása új munkahelyeket teremtene, így több hozzájárulás folyna be az államkasszába, szerinte nőnének az áfabevételek is a potenciális új beruházásoknak köszönhetően, be lehetne ugyanakkor hajtani a fizetésképtelenségi eljárás alatt álló cégek adósságait, továbbá csökkenne Ponta szerint a tb-csalás is.

Ugyanakkor azzal is számolnak, hogy 2015-ben gyorsabb ütemben bővül majd a gazdaság is.

Az üzletemberekből álló Románia Fejlődéséért Koalíció tagjai eközben a keddi találkozón ismételten leszögezték, hogy támogatják a tb-csökkentést, azonban az intézkedésnek hosszú távon fenntarthatónak kell lennie. Mint rámutattak, az adóbehajtás és a költségvetési kiutalások hatékonyságának növelése megoldás lehet ebben a kérdésben.

Hirdetés