Beszólt a Hargita megyei kormánymegbízott Tusványosnak és az autonómiának

A törvények mindenek előtt – üzeni Adrian Jean Andrei. Ha nem, lesz itt irgum-burgum.
Hirdetés

Még éppen csak a nulladik napnál tartott Tusványos, de Hargita megye prefektusa máris a törvények betartására szólította fel a Hargita megyei táborok szervezőit.  Adrian Jean Andrei egy keddi nyilatkozatában, amit az Agerpres hírügynökség idézett, reményét fejezte ki, hogy a Hargita megyében zajló nyári táborok szervezői betartják a törvényeket, mert amennyiben ezeket áthágják, keresettel fordulnak az illetékes román állami szervekhez.
A történtek mögött az állhat, hogy – mint ismeretes – tavaly augusztusban Traian Băsescu államfő élesen bírálta a „magyar politikai elit” részvételével lezajlott székelyföldi rendezvényeket, amelyekről úgy vélekedett, hogy túllépték az illendőség határát, és – mint mondta – ez többé nem ismétlődhet meg.
A kormánymegbízott ugyanakkor egyúttal azt is bejelentette, hogy a prefektusi hivatal a közigazgatási bíróságon támadta meg tíz székely önkormányzat által elfogadott úgynevezett autonómiahatározatot. Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) februárban szólította fel a székelyföldi önkormányzatokat, hogy fogadják el az autonómia határozattervezetet, amely Székelyföld autonómiáját kéri.  A prefektus leszögezte, minden olyan önkormányzati határozat ellen hasonló módon lép fel, amely az autonómiáról szóló népszavazás kiírására, közigazgatási átszervezésre, autonóm régiók létrehozására, vagy egyáltalán olyan kérésekre vonatkozik, amelyek sértik a román törvényeket és az alkotmányt.
A prefektus szerint az autonómiahatározatok sértik a román alkotmányt, és „Románia egyéb törvényeit”. Kifejtette, hogy az ország közigazgatási átszervezéséről szóló népszavazást önkormányzatok nem írhatnak ki az alaptörvény szerint, emellett a helyi önkormányzatok csak a saját megyéjükre vonatkozóan dönthetnek, az autonómiahatározatban viszont nem csak Hargita, hanem Kovászna és Maros megyei települések is szerepelnek.

 

Hirdetés