Diszkriminációt kiáltanak a Magyarországon tovább tanulni akaró határon túliak

Egyetemi alapképzést végeztél idén Romániában? Magyarországi mesterire felvételiznél? Jelen állás szerint hiába.
Hirdetés

Felzúdulást keltett a magyarországi mesteri felvételire készülő erdélyi, egyetemi alapképzésen túlesett diákok körében, hogy nem fogadták el jelentkezésüket, miután az Oktatási Hivatal (OH) úgy döntött: nem fogadja el a romániai felsőoktatási intézmények által a csupán később elkészülő diploma helyett kiállított igazolást.

A felháborodás egyik legfőbb oka, hogy a magyarországi jelentkezők részéről viszont elfogadják a diplomát pótló dokumentumot.

Az érintettek Határon túliak hátrányos megkülönböztetése ellen címmel Facebook-csoportot is létrehoztak, amelyben tételesen megfogalmazzák elégedetlenségük okát. A közleményben emlékeztetnek: a román tanügyminisztérium a felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet a sikeres záróvizsgát követően egy év után állítja ki, addig egy, az oklevelet igazoló dokumentumot kapnak kézhez a diákok. A jogszabály szerint a diákoknak lehetőségük van sürgősségi eljárást kérvényezni, azonban ebben az évben 

a tanügyminisztériumot érintő korrupciós botrány miatt sürgősségi eljárás esetén sem állítanak ki felsőfokú okleveleket.

„Ezt tehát, tőlünk teljesen független okokból nem állt módunkban július 10-ig az felvételire feltölteni, és a jelenlegi állapot szerint továbbra sem áll módunkban ezt a hiányt pótolni” – áll a közleményben.

A kommüniké megállapítja: a felvételi tájékoztató erre vonatkozó cikkelye nem teljesen egyértelmű: „Külföldön szerzett felsőfokú végzettség esetén kizárólag az elismerési egyezményekben meghatározott külföldi oklevelek fogadhatók el, külföldi oklevelet egyéb dokumentum (pl. igazolás sikeres záróvizsgáról stb.) nem helyettesíthet!” Ebben az esetben nem egy valamely „egyéb dokumentum” helyettesíti az oklevelet, nem leckekönyv kivonatáról, vagy sikeres záróvizsgát igazoló dokumentumról van szó, hanem egy, az oklevelet jogilag helyettesítendő dokumentumról, melyen az szerepel, hogy „Az igazolás ugyanazokat a jogokat tulajdonítja a birtokosának, amelyeket a diploma.” 

Tudomásunk szerint a megelőző években a felvételi eljárásban külföldi egyetemekről is érvényes volt a 30 napnál nem régebbi oklevél-igazolás. Ez évtől ez már csak Magyarországi egyetemek esetében érvényes. E szigorításnak kizáró jellege mellett egyéb értelmét nem látjuk, és értetlenül állunk előtte, különösen annak tudatában, hogy a magyarországi egyetemek sikeres felvételi esetén szívesen fogadnak bennünket” – szögezi le a közlemény. „Hangsúlyozzuk, hogy olyan helyzet alakult ki, hogy a magyarországi mesterképzésre való jelentkezésünk önhibánkon kívül, utólag minősült érvénytelennek. Úgy gondoljuk, hogy ez a probléma nem személyes ügyünk, hanem 

a két állam közötti megfelelő kommunikáció hiányának következménye.

Ezt a helyzetet elfogadhatatlannak tartjuk, és tisztelettel kérjük az Oktatási Hivatalt, találjon megoldást a problémánkra” – áll a felvételizni akarók követelésében.

Az OH a 2008-as román-magyar ekvivalencia-egyezményre hivatkozik, mely szerint csak a diplomát kötelesek elfogadni. 

Hirdetés