Ponta bízik a szerb kisebbségpolitikában

Nagy a bariság Románia és Szerbia között. Bukarest szerint Belgrád a tenyerén hordozza majd a román kisebbséget.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök szentül meg van győződve arról, hogy Szerbia gyakorlatba ülteti az európai kisebbségi jogi követelményeket, és a Timok völgyében még száz év múlva is beszélnek majd románul. Ezt közvetlenül azt követően mondta, hogy csütörtökön szerb kollégájával, Alekszandar Vucsicssal együtt találkozott a szerbiai román közösség tagjaival.

Ponta emlékeztetett: ez volt az első alkalom, hogy a román és a szerb kormányfő a két külügyminiszterrel együtt közösen látogatott el a Timok-völgyi románokhoz. „Bizonyos vagyok benne, hogy amennyiben barátok vagyunk, ha tiszteljük egymást és közös projektjeink vannak, meg tudjuk oldalni a problémákat, konfliktusok útján pedig semmit sem oldunk meg” – mondta a miniszterelnök.

Ponta szerint a kisebbségi pronlémák zömét a legmagasabb politikai szinten kell megvitatni, és így fokozatosan megoldhatóak.

Ponta amúgy a nap folyamán – cáfolva az erről szóló korábbi bukaresti kijelentéseket – leszögezte: Románia nem szabja a szerb EU-csatlakozás feltételéül a kisebbségi jogok szavatolását és tiszteletben tartását. Azt is kifejtette, hogy Románia csak annyit kér kisebbségi jogok terén a más országokban élő román közösségek számára, amennyit maga is nyújt az országban élő kisebbségeknek. 

Hirdetés