Nemzeti örökséggé nyilvánítják a Teleki Tékát

A Maros megyei tanács is felismerte végre, hogy milyen felbecsülhetetlen értéket képviselnek a Teleki Tékában őrzött kötetek.
Hirdetés

Ahhoz, hogy a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Tékában őrzött könyvek a román nemzeti örökség részét képezzék, először is pénzre volt szükség a könyvek szakértői felméréséhez, osztályozásához. A szükséges összeget a Maros megyei önkormányzat az intézmény rendelkezésére bocsátotta, így hamarosan megkezdődhet a munka. Ezt követően, a könyvállományt felveszik a nemzeti örökség listájára, ami azt fogja maga után vonni, hogy csak tudományos céllal, a kulturális minisztérium engedélyével lehet majd tanulmányozni az évszázados köteteket. Az átlag olvasók számára csak a másolatok lesznek elérhetőek.

Azért kellett minél sürgősebben meghozni ezt a lépést, mivel a csak így lehet megakadályozni a lopásokat. Ciprian Dobre, a Maros megyei tanács elnöke a napokban tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 538 értékes kötetnek veszett nyoma, melyek azóta sem kerültek elő. Az 1550 és 1700 között megjelent kiadványok Magyarország és Erdély történelmét mutatták be, illetve az adott kor matematikai, asztronómiai, geometriai és jogi állapotát örökítették meg értékes illusztrációkkal, gravírozásokkal díszítve. A lopás amiatt következhetett be, mert a 90-es években megszűnt az örökség védelmére vonatkozó törvény Romániában és hosszú időn keresztül semmi sem szabályozta az értékes kiadványok, kegytárgyak védelmét. 

Fotó: mult-kor.hu

Hirdetés