Lelőttek egy maláj utasszállítót Ukrajna felett, közel 300 halott

Lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Ukrajnában, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. A gép mind a 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette.
Hirdetés

Az utasszállító –a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe – Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés. Az utasszállító lezuhanását megerősítette az Ukraeroruh légi közlekedést kiszolgáló ukrán állami vállalat. 

Az ukrán védelmi minisztériumból származó információ szerint a gép a Donyeck megyében, Torez városától nem messze, Hrabovo település közelében zuhant le. A Donyeck megyei adminisztráció közlése szerint Hrabovo környéke a

szeparatisták ellenőrzése alatt áll.

A gépet Anton Herascsenko belügyi tisztségviselő közlése szerint „terroristák”, azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A szakadárok ezt cáfolták, s azt állították, hogy nincsenek ilyen magasságban is bevethető légvédelmi fegyvereik.
 
Jurij Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de

célt tévesztettek.

Bejegyzésében azt írta, az ukrán fegyveres erők vezérkarából egy forrás arról tájékoztatta, hogy az utasszállítót az orosz légvédelem lőtte ki orosz területről vagy közvetlenül az orosz-ukrán határról. A szerkesztő úgy tudja, hogy a térségben nem tartózkodik ukrán légvédelmi egység, csak szakadárok és orosz zsoldosok.
 
Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy hozzanak létre állami bizottságot nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a légi katasztrófa kivizsgálására. Az államfő rámutatott arra, hogy az elmúlt néhány nap alatt

ez már a harmadik tragikus eset,

miután – mint mondta – korábban orosz területről lelőtték az ukrán légierők egy An-26-os szállító és egy Szu-25-ös vadászgépét. „Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben”– hangsúlyozta az ukrán elnök.
 

Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről

küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Hrabovo közeléből.
Beszámolója szerint egy tisztviselő a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de – szavai szerint – a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.
 
Ukrán szakadárok abban a hitben, hogy egy ukrán katonai gépet lőttel le, nem sokkal a tragédia után a következőt posztolták a Twitteren: 
 
„Most szedtünk le egy An-26-os gépet, Torez mellett. A dicsőség a miénk. Ez a videó megerősíti, hogy lelőttük a kis madarat.”
 
A bejegyzést azóta törölték. 
 
 

Fotó:AFP 

Hirdetés