Kelemen az államfőjelölt, Biró kormányfőhelyettes lehet

Nem okozott meglepetést az RMDSZ: azokat jelölte, akikre számítani lehetett. Biró esetében az ANi-feljelentés sem akadály.
Hirdetés

Kelemen Hunor lesz az RMDSZ államfőjelöltje a novemberi elnökválasztáson – így döntött csütörtöki, kolozsvári ülésén a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT). A testület arról is határozott, hogy a kormányból augusztus elsejétől távozó Kelemen helyére Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnökét jelölik a miniszterelnök-helyettesi és a művelődési miniszteri tisztségbe.

Ezt maga Kelemen Hunor jelentette be a SZÁT ülését követően.

Kelemen a jelöltállłítást azzal indokolta, hogy az RMDSZ-nek meg kell mutatnia, hogy van víziója a romániai társadalom és a romániai magyarság számára. Emellett azért is fontosnak tartják a saját jelöltet, mert a románok közül gyetlen párt és jegyetlen elölt sem képviseli a magyar közösség érdekeit. Rámutatott: olyan politikus kell, akinek vanak elképzelései az ország európai jövőjéről.

Kelemen közölte: büszkén vállalta a jelöltséget, és péntektől minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy bizonyítsák: nem csupán jelöltjük van, hanem koherens elképzelésük is az ország jövőjéről.

Biró Rozália kormányfő-helyettesi jelöléséről kifejtette: ő a második személy a szövetség hierarchiájában, így természetes, hogy őt jelölték.

Kelemen szerint Biró jelölése üzenetértékű, hiszen ő lehet az első női kormányfő-helyettes. Az RMDSZ elnöke szerint Biró nagyváradi alpolgármesterként szerzett tapasztalata nyomán alkalmas a tisztség betöltésére.

Amúgy Biró esetében vizsgálatot indított és érdek-összeférhetetlenséget állapított meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), mivel 2006-ban alpolgármesteri minőségben egy olyan szervezetnek – a Partium Alapítványnak – adta bérbe a nagyváradi Léda-házat, amelynek ő maga is alapító tagja.

Az ANI szerint ráadásul további törvénytelenség is történt, mivel a bérbeadás pillanatában az ingatlan nem képezte a város tulajdonát. Az épületben egykor Brüll Adél, Ady Endre múzsája lakott.
A Feddhetetlenségi Ügynökség az esetről a Korrupcióellenes Ügynökséget (DNA) is értesítette.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen pénteken jelentette be, hogy távozik a kormányból, miután a SZÁT úgy döntött: az RMDSZ nem lép ki a koalícióból annak nyomán, hogy a külügyminisztérium az ország nevében az Európai Bizottság mellett lépett be abba a perbe, amelyet az RMDSZ és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) azért indított az uniós testület ellen, mert az illetékesség hiányára hivatkozva nem volt hajlandó érdemben foglalkozni a Minority SafePack nevű tervezettel, amely a kisebbségi jogok uniós szintű szabályozását szorgalmazza.

Hirdetés